Колкото и да критикува десните политики и партии вдясно, каквато

Колкото и да критикува десните политики и партии вдясно, каквато ...

И Станишев доволен: Западните Балкани тема за ЕС – успех!.


Колкото и да критикува десните политики и партии вдясно, каквато е и ГЕРБ, лидерът на ПЕС Сергей Станишев похвали властта за приоритета й за интеграцията на Западните Балкани към ЕС.

"Фактът, че от 15 години в дневния ред на Европа темата за европейското бъдеще на Западните Балкани е централна, е успех за България и българското председателство", призна той преди координационна среща на левите премиери и партийни лидери за срещата на върха утре в София. Още по тематаЩе нахраним ЕС: Върху маса от картон край 3D мапинг шоу!16 май 2018 15:0049Заради гостите от ЕС: Тапи и проблем с транспорта!16 май 2018 08:1916ЕС до Балканите: Ние сме ви надежда и партньор!16 май 2018 07:1921 Според Станишев България може да се гордее, че като нова страна член в ЕС, се превръщаме в регионален лидер, който е способен да помага на другите по този път.
"Това е успех за България и всички българи", каза Станишев и допълни, че се надява през юни ЕС да стартира преговорите с Македония и Албания.

Той, както и повечето европейски лидери, смята, че днес и утре са пикът на българското председателство на Съвета на ЕС.

Станишев припомни, че предишната подобна среща е била през 2003 г. в Солун.

Той похвали и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини за усилията това да стане факт, защото наред със самия процес на разширяване е много важно, че Комисията е излязла с 6 много важни инициативи във връзка със свързаността на региона, дигиталната икономика, образованието и много други неща, които са важни за хората от Западните Балкани, така и за самия ЕС.

По думите му перспективата и ясният политически ангажимент към Западните Балкани са много важни за ЕС.

Станишев посочи, че е важно да се разбере политическият контекст за цяла Европа, не само за региона.

Според него раните от войните от 90-те години са много пресни и много лесно могат да бъдат отворени.

Той смята, че има много сили както вътрешни, така и външни, които биха желали да разиграват геополитически игри на територията на Западните Балкани.

"В редица страни от ЕС имат немалко скептицизъм, имат опасения за този процес", посочи Станишев.

Лидерът на ПЕС коментира и спора между Гърция и Македония.

Според него за една година управление македонският премиер Зоран Заев видимо променя Македония и служи на обществото, а не на политическите си интереси.

"Искам категорично да подкрепя и усилията на правителството на Зоран Заев и правителството на Алексис Ципрас за намиране на решение, достойно и за двете страни за решаване на прословутия езиков спор, който се точи вече 30 години. Аз знам, че има и националистически атаки срещу тях, има немалко съпротива, но това се нарича лидерство. То трябва да бъде подкрепено и окуражено за благото на целия регион", заяви Станишев.
По публикацията работи: Камелия Цветанова

Източник: dnes.bg