Колкото и да е зелен един град е зелен, в

...
Колкото и да е зелен един град е зелен, в
Коментари Харесай

Римски скултор превръща умрели дървета в произведения на изкуството

Колкото и да е зелен един град е зелен, в него постоянно има мъртви или умиращи дървета. Какво да се прави с тях? Най-често решението е те просто да бъдат отстранени и в положителните случаи на тяхно място да бъдат засадени млади фиданки. В Рим обаче един млад ваятел взема решение да ги трансформира в изкуство.

Миналия петък в парка Вила Памфили 22-годишният Андреа Гандини, който стартира да извайва статуи от дънери преди 5 години, приключва своето 66-то произведение. Той разполага огромно количество материал, с който да работи. Рим е един от най-зелените градове в Европа със своите 313 хиляди дървета, само че част от тях са засадени преди близо столетие и или умират, или към този момент са мъртви. Скулпторът пристъпва към деяние, когато си дава сметка доколко те са занемарени.

 Скулптура на Гандини.
© Remo Casilli, Reuters

Скулптура на Гандини.

" Изработвам статуи от дърво, откогато съм дете - в гаража. Веднъж взех решение да работя с пън, който се намираше на улицата. Така стартира всичко ", споделя Гандини. На него му харесва да среща хора, до момента в който работи. " Отнема ми към седмица да завърша една скултура, по-късно тя принадлежи на всички ", отбелязва той, до момента в който минувачите стопират и снимат неговото ново произведение с телефоните си.

В страницата на Гандини в интернет може да бъде открита карта, на която е маркирано къде се намират неговите творби. А те са се трансформирали в атракция, която даже влиза в някои туристически обиколки.

 Скулптура на Гандини.
© Remo Casilli, Reuters

Скулптура на Гандини.

И до момента в който Гандини счита, че в Рим има доста дънери на дървета, които чакат да бъдат превърнати в статуи, управляващите в града надалеч не са толкоз въодушевени. Въпреки че няма закон, който да не разрешава неговата активност, полицията заплашва актьорът, че му забрани да работи в историческите елементи на града благодарение на въведени в последните години нови правила за съблюдаване на благовъзпитание.

Гандини споделя, че обича природата и го боли, когато вижда, че дърветата се трансформират в опасност за сигурността. По време на стихии те постоянно падат върху коли, а по данни на общинския съвет на града сега към 86 хиляди дървета се нуждаят от специфични грижи или би трябвало да бъдат отсечени.

" Ако нищо не се промени, след 10 години съвсем няма да са останали дървета ", приключва Гандини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР