Колкото и да е заета, всяка майка ще намери време,

...
Колкото и да е заета, всяка майка ще намери време,
Коментари Харесай

Спрете да гъделичкате детето си, преди да е станало...

Колкото и да е заета, всяка майка ще откри време, с цел да поиграе с детето си. Много постоянно, с цел да се позабавлява с дребното си богатство, тя стартира да го гъделичка, написа jenata.blitz.bg.

Възрастните считат, че щом детето се смее непрестанно, значи това му подхожда. Истината обаче е напълно друга, тъй като гъделичкането може да бъде извънредно трудно и неприятно!

Обикновено гъделичкаме сензитивните елементи на тялото (подмишници, талия, ходила). Реакцията със смях обаче напълно не значи, че индивидът се забавлява.

Едно изследване демонстрира, че едвам 32% от интервюираните са споделили, че им харесва да ги гъделичкат, на 32% им е било все тая, а цели 36% са споделили, че това въобще не им е подхожда.

Въпреки данните, доста родители не престават да се забавляват по този метод с дребните си дечица, смятайки дейностите си за изцяло безобидни.

Учените обаче са на друго мнение. Според тях гъделичкането може да нанесе големи вреди на децата.

Дори децата да се смеят, това не значи, че гъделичкането им подхожда

Почти всеки човек ще се смее, в случай че стартират да го гъделичка. Проблемът обаче е, че децата ще го вършат, даже и да ненавиждат гъделичкането.

Хлапетата, изключително хиперактивните, не могат да спрат да се смеят, когато някой ги гъделичка. Смехът им кара мама и баща да си мислят, че рожбата им е щастлива.

В изследване, извършено в Калифорнийския университет през 1997 година, специалистите са открили, че чувството за благополучие от гъделичкането не е същото, както в случай че някой ви опише някоя смешна история. Гъделичкането единствено основава заблуда за смях от благополучие.

Децата не могат да ви кажат да спрете

Има голяма разлика сред любовта и това да държиш дете, с цел да го гъделичкаш и да го гледаш по какъв начин се смее. Смехът му в тази обстановка е изцяло неконтролируем и е чисто рефлексен. Освен това той пречи на дребното дребосъче да ви каже да спрете.

Някога гъделичкането се е употребило за изтезаване на хора

Може би не знаете, само че в предишното гъделичкането се е употребило като способ за мъчение. В династията Хан в Китай по този начин са измъчвали благородниците, тъй като гъделичкането не оставяло никакви следи, а жертвите му се възстановявали бързо и елементарно.

А в Япония са имали специфична дума за гъделичкането за мъчения - kusuguri-zeme, което значи „ безпощадно “.

През Средновековието също са прибягвали до този способ: завръзвали са босите крайници на жертвата и всеки, който минел около нея, можел да ги гъделичка.

Специалист от Университета в Кентъки е проучил 150 възрастни, които като дребни са били гъделичкани съвсем непрестанно от братята и сестрите си. Голяма част от тях са споделили, че гъделичкането за тях си е същинско физическо принуждение.

Ученият е достигнал до извода, че това деяние може да докара до рискови физиологични реакции у жертвата като повръщане и загуба на схващане поради неспособността да си поемеш въздух.

Гъделичкането може да аргументи психическа контузия и последици за цялостен живот

Според лекарите, нежеланото гъделичкане може да аргументи " голяма психическа болежка ". Понякога нанесената щета може да остане за цялостен живот.

Пати Уипфлър, специалист по родителство и създател на фамилната организация " Ръка в ръка ", споделя: " В продължение на доста години, слушайки хора, които приказват за психическите проблеми от детството си, мога да кажа, че гъделичкането може да аргументи мъчително чувство ".

От несъразмерното и дълготрайно неспокойствие на рецепторите на кожата се усилва прагът на конвулсивна подготвеност. Това може да докара до конвулсивен синдром, вследствие на който дишането да спре.

При децата се образува стресов инстикт, по тази причина специалистите предлагат в никакъв случай да не си играете с тях по този метод. Особено в случай че детето е сънливо или гладно. Най-добре намерете други по-интересни способи да се забавлявате с него!

Освен това дребното ви богатство може да реши, че възрастните имат право да вършат с тялото му каквото си изискат, даже то да желае да спрат.

Детето би трябвало да се научи, че в случай че някой желае да го допре, прегърне или да се ръкува с него, първо би трябвало да изиска позволение. Това ще предотврати опцията за нежелани контакти в бъдеще.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР