Колкото и да е странно, причините за сутрешното неразположение -

...
Колкото и да е странно, причините за сутрешното неразположение -
Коментари Харесай

Защо бременните страдат от токсикоза

Колкото и да е необичайно, аргументите за утринното неразположение - гаденето и позивите за повръщане (токсикозата през бременността), към момента не са добре проучени. Има доста теории, само че нито една от тях не изяснява изцяло за какво се случва това.
Смята се, че преодолявайки неразположенията, тялото на бъдещата майка се пречиства от насъбраните отрови и се защищава от нездравословните субстанции, които идват от околната среда и храната, обяснява акушер-гинекологът доктор Нана Тетруашвили, която е създател на 65 научни труда.

Друга, по-реалистична доктрина допуска, че повода се крие в имунологичния спор сред дамата и бебето в утробата.
Тази версия се удостоверява от обстоятелството, че в изключително тежки случаи на бъдещата майка се инжектират кръвни кафези от бащата (под формата на „ ваксина “), което оказва помощ на тялото да „ разпознае “ по-бързо “чуждия обект “, който пораства в утробата. 
Най-неприятното следствие от токсикозата е, че обостря хроничните болести, изключително тези на стомашно-чревния тракт: язви, гастрит, дуоденит. В риск са и дами, които са имали възпалителни болести на половите органи и такива с доста аборти.

Друга допустима причина за токсикозата е хормоналният дисбаланс. Не е загадка, че през първите три месеца в тялото на бъдещата майка се развихря същинска хормонална стихия: зараждащата се плацента стартира да отделя огромни количества хормони за поддържане на бременността. Те въздействат и върху действието на коремните органи и стомашно-чревния тракт. Ето за какво бъдещите майки, които чакат близнаци, страдат повече спрямо останалите.

Каквато и да е повода за токсикозата, всяка бъдеща майка би желала да се отърве от дискомфорта допустимо най-скоро.

Без суматоха!
Проучване на лекари от Чикаго потвърди, че процентът на спонтанните аборти при бъдещи майки, страдащи от токсикоза, е по-нисък от този на бременни без токсикоза. Така че неразположението първоначално бременността, няма нищо общо с помятането.

Как да разпознаем токсикозата

Около 70% от бременните заран страдат от гадене и повръщат съвсем всяка секунда. Ако това се случва рядко, т.е. не повече от 2-3 пъти дневно, и не е съпроводено от липса на вкус и неспособност да се преглъща нищо, това положение не се дефинира като токсикоза, а е акомодация на организма към бременността.

Ако гаденето и повръщането се появят повече от 3 пъти дневно, желанието за ястие изчезва, а тежестта стартира да понижава, това значи, че бъдещата майка е изправена пред същинска токсикоза. Обикновено тя стартира седмица откакто менструацията ѝ е закъсняла и може да продължи до 12 до 16-ата седмицоа от бременността. И да се прояви в леки, умерена и тежка форма.
В първия случай повръщането се повтаря 3-5 пъти дневно, по-често след хранене, не се отразява на общото положение на бъдещата майка и изчезва до 2-3-ия месец на бременността.
Умереното и тежкото протичане се характеризира с пристъпи на повръщане до 10-20 пъти дневно. И при всяка хапка храна или глътка вода бременната е принудена да тича до тоалетната. В същото време бъдещата майка отслабва, появява се уязвимост, сърдечният темп се форсира, кожата става суха и количеството на отделената урина понижава. Това положение изисква незабавна здравна помощ.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР