Колкото и Бойко Борисов да демонстрира задоволството си от победата

...
Колкото и Бойко Борисов да демонстрира задоволството си от победата
Коментари Харесай

Следизборните тегоби на Борисов: едно е да искаш, друго е да те искат

Колкото и Бойко Борисов да показва задоволството си от успеха на изборите над директните си съперници " Продължаваме промяната " - " Демократична България " и да се пробва обществено да ги " притиска " с лансирането на нереалистични формули за ръководство, това мъчно може да прикрие обстоятелството, че спечелването на вота го сложи в цугцванг. Той пръв би трябвало да направи политически ход с вид за държавно управление, само че все още наподобява, че каквото и да предложи, обстановката ще се окаже за него по-скоро губеща.А в по-общ проект може да се повторят развитията след изборите на 2 октомври предходната година.

Колкото и Бойко Борисов да показва задоволството си от успеха на изборите над директните си съперници " Продължаваме промяната " - " Демократична България " и да се пробва обществено да ги " притиска " с лансирането на нереалистични формули за ръководство, това мъчно може да прикрие обстоятелството, че спечелването на вота го сложи в цугцванг. Той пръв би трябвало да направи политически ход с вид за държавно управление, само че все още наподобява, че каквото и да предложи, обстановката ще се окаже за него по-скоро губеща.

А в по-общ проект може да се повторят развитията след изборите на 2 октомври предходната година.
Вариантите за държавно управление на ГЕРБ
Като първа политическа мощ в 49-ото Народно заседание ГЕРБ ще получи първия мандат за сформиране на държавно управление, само че още преди да са почнали договарянията, една от опциите, която Борисов неведнъж съобщи, че избира - съставяне на кабинет с втората политическа мощ в Народното събрание - обединението ПП-ДБ, беше минирана. Миналата седмица четирите обединения от обединяването взеха решение, че няма да поддържат държавно управление с мандат на ГЕРБ или такова, в което вземат участие представители на партията на Борисов. Това автоматизирано стесни опциите за маневри на някогашния министър председател, като ги сведе най-общо до две - или да предложи проформа политически кабинет на малцинството, както направи след изборите през април 2021, когато също завоюва вота, или да заложи още веднъж " експертен " кабинет вид " Габровски ", какъвто ход предприе след изборите през октомври 2022. Първият вид на процедура ще е самопризнание за проваляне, тъй като подобен кабинет като се изключи че няма безусловно никакъв късмет за парламентарна поддръжка, ще наподобява като обезверен ход от страна на Борисов за отиграване на обстановката.

Вторият вид пък минава през предварителни сделки за някакъв тип поддръжка с останалите политически сили от новия парламент - Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, който обаче е рисков за Борисов, тъй като ще му нанесе спомагателни имиджови вреди. Минава обаче и през единодушието на неполитическите лица да бъдат номинирани за министри, с всички опасности за тях, че кандидатурите им могат да бъдат провалени при гласуването в пленарната зала, както се случи в предходното Народно заседание с номинирания за министър председател проф. Николай Габровски и оферти от него проектокабинет.
Реклама Изненадата бързи договаряния
Задачата на водача на ГЕРБ в допълнение се усложнява и от късите периоди, в които явно ще му се наложи да търси решение. Още преди изборите президентът разгласи, че няма желание да бави свикването на Народното събрание и извърши заканата си, като издаде указа за първото съвещание на Народното събрание тази сряда - два дни откакто ЦИК разгласи имената на определените депутати, те бяха оповестени в Държавен вестник. Оттук нататък следват съвещания при президента с парламентарно показаните политически сили, които биха могли да се проведат и в границите на два-три дни, след което Радев би трябвало да реши по кое време да връчи мандата на излъчен от парламентарната група на ГЕРБ претендент за министър председател.

Скъсяването на процедурата от страна на президента изненада съвсем всички, само че в най-голяма степен това засегна Борисов. Защото, в случай че се съди по първото му изказване след вота, ходовете му изглеждаха разчетени като за по-дълга игра, преди ГЕРБ да получи първия мандат. Освен че предложи диалози на всички партии в Народното събрание, в това число и на " Възраждане ", водачът на ГЕРБ заприказва за съдружно ръководство (въпреки че Политическа партия и Демократична България изключиха изрично подобен вид, а пък с останалите самият Борисов не желае да влиза в подобен вид отношения) и обвърза приемането на бюджета, както и значимите закони, свързани със статута на основния прокурор, с излъчването на държавно управление - все неща, които изглеждаха като опит за напън за отстъпки от страна на ГЕРБ в хода на договарянията по-късно.

Евентуално бързо връчване на мандата обаче съкратява доста опцията за намиране на някаква компромисна формула за кабинет, изключително в случай че Борисов си е правил сметки " да търгува " поддръжката за препоръчан от него кабинет с първия мандат.
Сметките на Борисов
Според негови съпартийци сега Борисов претегля на везните две неща. От една страна, той е притиснат от личните си хора, множеството от които стоят на позицията да се образува някакво държавно управление, без значение с чия поддръжка ще бъде определено то, поради умората от непрестанното явяване на избори - пет пъти за последните две години, както и поради все по-стесняващите се благоприятни условия за финансиране на още една предизборна акция. (В ГЕРБ, сходно на други обединения, партийната централа финансира медийните участия на претендентите за депутати, само че останалите разноски си поемат самите те.)
Реклама
От другата страна, отново съгласно хора от ГЕРБ, стои мнението на близки до партията социолози и политолози, които поучават Борисов, че е по-добре от имиджова позиция да не влиза в очевидна колаборация с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, а да се отиде на още едни избори през юли. Презумпцията е, че резултатът на главните му съперници ПП-ДБ ще продължи да пада и след още един възможен предварителен избор ГЕРБ може да има повече депутати в Народното събрание. Проблемът с предприемането на сходен ход обаче е, че даже и да се случи сходен сюжет, той не подсигурява на Борисов, че ще съумее да сглоби кабинет най-малкото тъй като конфигурацията в Народното събрание още веднъж ще допуска същите две варианти - държавно управление с присъединяване на Политическа партия и Демократична България или с поддръжката на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

В тези сметки кой от двата разновидността ще е по-изгоден на ГЕРБ - държавно управление непременно или нов предварителен избор, Борисов сигурно калкулира и плюсовете, и минусите им предвид на значимите за партията му локални избори наесен. Участието в централната власт на ГЕРБ би осигурило финансов запас за кметовете на групировката и надлежно по-добри изходни позиции в кметската конкуренция. Експертен кабинет на ГЕРБ с поддръжката на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ обаче може да се окаже неизвестен и недоволството от такова държавно управление да се придвижи и върху претендентите на партията за локалната власт.
Няма държавно управление, няма бюджет
Борисов най-вече искаше партията му да ръководи с Политическа партия и Демократична България и още от предходния парламент се опитваше да опакова тази управническа формула като евроатлантическо обединяване. Във вторник, ден преди формалното разкриване на новото Народно заседание, той още веднъж направи опит да тества подобен вид за съставяне на кабинет. По време на първото съвещание на парламентарната група на ГЕРБ, част от което беше предавано директно в профила му във фейсбук, Борисов още веднъж заприказва за общо държавно управление с Политическа партия и Демократична България с първия мандат макар решението на втората по бройка политическа мощ в Народното събрание да не поддържа този вид. След като в предходните си изяви предложения всички в Народното събрание за диалози, в този момент водачът на ГЕРБ за пръв път очерта алените линии с Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. За Движение за права и свободи сподели единствено, че те са " подготвени да ръководят постоянно ".

" Единственото устойчиво дълготрайно държавно управление е това сред двете най-големи обединения в Народното събрание. Има и други разновидности, само че там има две ясни разграничителни линии ", сподели Борисов. Едната е обвързвана с Българска социалистическа партия поради позицията на социалистите за войната на Русия в Украйна. Другата - с партията на Слави Трифонов, обвързвана с тематиката за Северна Македония. Заедно с това Борисов още веднъж повтори тезата си от предходната седмица, че без излъчено държавно управление партията му няма да поддържа бюджета, с което даде да се разбере, че в случай че не се сформира кабинет с първия мандат, другата алтернатива за ГЕРБ са предварителни избори. По неофициална информация тези две варианти Борисов е обрисувал и по време на закритата част от първото съвещание на парламентарната група на ГЕРБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР