Колкото е по-мащабно планираното сватбено тържество, толкова по-трудно се организира

...
Колкото е по-мащабно планираното сватбено тържество, толкова по-трудно се организира
Коментари Харесай

Ето как да обезвредиш бъдещата тъща

Колкото е по-мащабно плануваното сватбено празненство, толкоз по-трудно се провежда то. Разбира се, нервите на младоженците от време на време се изпъват до разкъсване. Ако и майката на булката има тежък темперамент, подготовката на тържеството може да се окаже същинско изтезание. Рейчъл Сасман – фамилен психотерапевт – може да ни даде скъпи препоръки по какъв начин да спасим от провал най-важния ден в живота си.

Хубаво е, когато в едно толкоз комплицирано мероприятие като сватбата двойката може да разчита на помощта на околните си. Така най-малко е признато да се счита. Важна роля в тази ситуация обичайно играе майката на булката. Но в случай че майката и дъщерята не са в идеални връзки, от време на време се стига до спорове, сълзи и разочарования. Във всички случаи обаче може да се откри градивно решение.

Контролираща майка

Тя е привикнала да държи под надзор всички аспекти на живота ви – с кого дружите, с какво се занимавате, с кого и какви любовни връзки поддържате. Сватбата ви за нея не е изключение. Този вид майки имат своя визия за това каква би трябвало да бъде сватбата. Бъдещата тъща ще се постарае да осъществя проекта си, без да я е грижа за вашите стремежи и желания. Доктор Сасман счита, че в този случай е най-добре незабавно да поставите своите граници. „ Поговорете с нея през цялото време, разкажете ѝ по какъв начин си представяте сватбата си и с какво тъкмо тя би могла да ви помогне “, споделя Рейчъл. „ Ако ѝ поверите виновна задача, по този начин ще ѝ покажете, че тя е значима част от протичащото се. Най-лошото, което можете да извършите, е да кажете на такава майка, че от нея не се желае нищо. За нея е значимо да се усеща значима, тъй че възложете ѝ поръчката на тортата, избора на музика, на покривките или на още нещо, отговорността за което бихте делегирали на различен “.

„ Отсъстваща “ майка

Почти всяка жена си мечтае майка ѝ да ѝ помогне в подготовката за сватбата. Но „ отсъстващата “ майка е прекомерно погълната от ежедневните си отговорности или пък вълненията, свързани с идната женитба, я натоварват прекомерно доста. За дъщерята дистанцираното отношение на майка ѝ не е нещо ново, само че все пак булката го претърпява мъчително. „ Ако майка ви не демонстрира интерес към това толкоз значимо за вас събитие, ще се почувствате отхвърлени и афектирани “, споделя Сасман. Но все пак си заслужава да я попитате дали не желае да взе участие по някакъв метод в подготовката за сватбата. Ако майка ви изрично покаже, че си има други цели – какво да се прави, вие сте в положение да се погрижите сами за себе си. „ Най-важното е да съумеете да преодолеете това възприятие на отхвърленост и отчаяние “, продължава Сасман. „ Приемете майка си такава, каквато е и не допускайте тя да унищожава живота ви “.

Твърде прочувствена майка

Ако майка ви е прекомерно сензитивна, всеки диалог с нея ще е като разходка по минно поле. Ето какво ви поучава Сасман: „ Бъдете нащрек – не забравяйте, че тя е сложен човек. При потребност прилагайте надълбоко дишане. И най-важното – твърдо отстоявайте границите си “. Ако тя стартира да се държи не напълно съответно, да вземем за пример да вика или да плаче, поговорете с нея съществено и я предупредете, че в случай че не може да се държи в ръце, сватбата ще би трябвало да мине без нейно присъединяване. Ключовият миг е да определите границите си и да ги отстоявате.

Прекалено привързана майка

„ Не мога да допускам, че момиченцето ми се омъжва! “. Ако към този момент сте чували тази фраза 100 пъти, въпреки да сте сгодени едвам от седмица, допустимо е майка ви да е прекомерно привързана към вас. Обикновено майките от този вид се усещат неуверени, склонни са да драматизират, желаят да са в течение на всички детайлности и са подготвени да приказват за идната женитба 24/7. Вие знаете, че тя ви желае единствено положителното, само че загрижеността ѝ за вас е несъразмерна. „ Покажете на майка си, че сте доста трогнати от любовта и ентусиазма ѝ, само че освен това дано бъде пределно ясно, че в живота ви има и други задания “, поучава ви Сасман. „ Разберете се с нея да обсъждате подготовката за сватбата един път седмично, а не всеки ден “.

Ако нищо не оказва помощ

Какво да вършиме, в случай че никоя от описаните нагоре тактики не даде резултат? Може би е време да се замислите по какъв начин влияе на младоженеца държанието на майка ви. Ако поради нея насладата от идната женитба и за двама ви помръква, по-добре спазвайте отдалеченост. Важно е още в този момент да очертаете своите граници. Иначе дисфункционалните връзки родител-дете могат и в бъдеще да въздействат отрицателно на брака ви и да го съсипят.

Woman.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР