Колкото до кредита, който държавата даде на Булгаргаз“, половината от

...
Колкото до кредита, който държавата даде на Булгаргаз“, половината от
Коментари Харесай

Румен Петков: Служебният министър на енергетиката не гарантира доставките на газ

Колкото до заема, който страната даде на „ Булгаргаз “, половината от него към този момент е отпътувал.

Това разяснява по Nova NEWS ръководителят на АБВ Румен Петков.

„ Когато танкерът с полутечен газ влезе през Турция и се види, че цената му е 400 млн., ще се разбере, че половината държавен заем за „ Булгаргаз “ е отпътувал, без да имаме обезпечено цялото количество газ за октомври. Сякаш министърът вятър го вее на бял катамаран, той не схваща, че не подсигурява доставките на газ “.

Петков още веднъж акцентира, че АБВ е за диверсификация на доставките на газ за България, която да подсигурява газовата сигурност и газ на най-ниска цена.

Румен Петков сподели също, че 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ имат гориво до 2026 година „ Ние сме платили 5 млн. $ на „ Уестингхаус “ да създадат разбор на горивото си, без него експремиерът желае да принуди централата да влезе в режим на диверсификация. Такава може да има единствено при гаранция на доставката и при най-ниска цена. Днес цената в контракта с „ Газпром износ “ е 130 евро на мегаватчас. Унгария е на същата тръба като нас, има към този момент по-ниска цена, усилиха доставките си и подписаха стратегически контракт за бъдещето “, уточни той.

Председателят на АБВ аргументира поддръжката на партията за Стефан Янев, като съобщи, че Янев има решимостта да наложи ясни и обществени правила и критерии и дейностите му да са подбудени от националния интерес, а не от непознатия диктат.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР