Колко точно е гореща видеокартата в компютъра ви? По време

...
Колко точно е гореща видеокартата в компютъра ви? По време
Коментари Харесай

Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни казва тя?

Колко тъкмо е гореща видеокартата в компютъра ви? По време на нормални задания като инспекция на поща, шляене из интернет и гледане на YouTube клипове това няма изключително значение, само че в случай че играете тежки и нови игри или пък имате PC от по-старо потомство, температурата на видеокартата може да се окаже от сериозно значение за цялата система. Именно заради това е значимо да можете да следите тази температура и да реагирате съответно.

Добрите вести? Проверката на градусите на графичния процесор е много просто нещо и не изисква тапия по електронно инженерство. Лошата вест е, че Windows не демонстрира по дифолт температурите и ще би трябвало да разчитате на програмен продукт от трети страни. За наша и ваша наслада, има една камара безвъзмездни и изцяло съответни решения, които ще ви свършат работа.

AMD Radeon видеокарти

Ако изполвате карта от AMD с последната версия Radeon Settings, нещата стават доста елементарни. През 2017-а AMD прибавиха нещо, наречено Radeon Overlay, което на процедура разрешава да наблюдавате и настройвате много параметри на видеокартата си в действително време. Performance Monitoring Tool е част от тази система и разрешава следене на температурите на видеокартата даже по време на гейминг.

 Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни споделя тя?
За да активирате този инструмент, извикайте Radeon Overlay като натиснете Alt+R и изберете кои аспекти желаете да наблюдавате. Веднъж надъхан, този инструмент може да бъде елементарно показван и скриван с комбинацията Ctrl+Shift+0 .

 Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни споделя тя?
Ако не играте сега, само че желаете да видите температурите, можете да го извършите през Wattman инструмента за овърклок на AMD картите, който също се намира в Radeon Settings . Цъкате с десен бутон върху десктопа и в падащото меню, което се отваря, избирате Radeon Settings. по-късно навигирате до Gaming > Global Settings > Global Wattman . След къс дисклеймър, в който обещавате да не взривите видеокартата с прекален овърклок, ще получите достъп до Wattman, в който можете да вършиме много неща, едно от които е да следите температурата на видеокартата.

Карти на NVIDIA

В случай, че сте избрали Nvidia (което са създали 75% от геймърите съгласно изследване на Steam), ще би трябвало да прибегнете до спомагателен програмен продукт, тъй като Nvidia GeForce Experience не предлага информация за температурата на картата.

 Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни споделя тя?
Има много варианти и множеството са характерни за дадения сътрудник, само че ние харесваме много инструмента на MSI - Afterburner, поради простотата и успеваемостта му. Afterburner работи както с AMD, по този начин и с NVIDIA и ще ви даде лесна и бърза информация за температурите в действително време, под формата на приятна графика. В инструмента можете да елементарно да създадете профили на охлаждането, тъй че да се погрижите температурата да не надвиши сериозни стойности.

 Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни споделя тя?
Друг вид е Precision X1 на EVGA, този инструмент предлага малко по-модерен външен тип, откакто претърпя тотална образна смяна след стартирането на RTX 20 картите на NVIDIA. Минусът тук е, че Precision работи единствено с карти на NVIDIA.

Но аз не съм геймър!

Окей, имаме решение и за този " проблем ", в случай че можем да го назовем по този начин. Не всички са длъжни да бъдат геймъри, с цел да управляват температурите на машините си и да са наясно кое е положително за техниката и кое не. В този случай ще ви се наложи да инсталирате един от многочислените софтуери за мониторинг на хардуера, като HWInfo или SpeedFan. Open Hardware Monitor също ще ви свърши работа.

 Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни споделя тя?

Добри и неприятни температурни стойности

След като към този момент имате всички нужни принадлежности, с цел да дешифрирате топлия въздух, който излиза от задната част на шасито и бръмченето на вентилаторите, е време да поговорим малко за самите числа. Колко гореща може да бъде една карта, без това да навреди на хардуера?

На този въпрос няма еднопосочен отговор - нормално работните температурни шпации варират според от чипа, производителя и поколението на видеокартата. Винаги можете да питате Гугъл - съвсем всички съвременни карти имат вузможност да работят при температури до 90 градуса по Целзий, а при геймърските преносими компютри сходни стойности са нещо обикновено и постоянно срещано.

Ако обаче десктоп компютърът ви поддържа 90 градуса температура на картата, нещо не е напълно наред с охлаждането. При естествени условия и добър въздушен поток (поне няколко перки в самата кутия), температурата на последните генерации карти от NVIDIA и AMD не би трябвало да надвишава 80 градуса по Целзий.

Видеокартите от сътрудници - като MSI, EVGA и GIGABYTE да вземем за пример - които имат кардинално по-добро изстудяване от Founders Edition картите от самите производителите, смъкват тези градуси в границите на 60-70 . Обикновено множеството карти имат заложени профили на вентилаторите, които да охлаждат съответно при разнообразни температури. Добър знак за това, че картата има проблем с охлаждането, е засилен звук от вентилаторите и работа на 100% на перките през по-голяма част от времето (което също можете да видите в гореспоменатите инструменти).

Очаквайте скоро и късия ни гайд, с който ще ви помогнем да смъкнете температурата на машината си, предвид на идните летни жеги.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР