Колко ще платим за отопление с различните видове горива? През

...
Колко ще платим за отопление с различните видове горива? През
Коментари Харесай

Колко ще ни струва топлото тази зима?

Колко ще платим за отопление с другите типове горива? През идния отоплителен сезон киловат/час отопление с парно ще ни коства 9.6 ст., с ток – 22.7 ст., с дърва – 5.3 ст., а с природен газ – 8.8 ст., оповестява Нова телевизия.

Отопление с дърва

На прага на есента - търговците предизвестиха за изострен дефицит на дърва за огрев. В доста елементи на страната цените на твърдото гориво към този момент надвишават 100 лева за кубик, а упованията са до Нова година дървата да нарастнат още. Търговците разясняват, че на едно домакинство са му нужни към 5 кубика дърва, с цел да изкара най-студените зимни месеци. Въпреки галактическите цени на дървесината, тя към момента е най-предпочитаният вид за отопление.

Отопление с въглища

10-20 % от горната страна ще костват и въглищата в края на септември и началото на октомври. В момента звук от най-калорийните - „ Донбас” се продават за 370 лева, а българските – костват към 300 лв. за звук.

Отопление с ток

За да се отопляваме с ток, първо би трябвало да си купим нужния ни електроуред. Така наречените „ духалки” костват приблизително към 50-60 лв., маслените радиатори излизат към 100-120 лв., а климатиците са сред 800 и 1000 лева

Каква обаче е потреблението на електрическа енергия?

„ Между една „ духалка” и един климатик разликата е близо 3 пъти в интерес на климатика. Още след 1-2 сезона климатикът се самоизплаща и стартира да икономисва от сметката за ток”, разяснява Йордан Вакъвчиев, шеф на магазин за техника

Климатиците с по-малка мощ, инсталирани в огромни стаи, бързо изнемогват и дават недостатъци, а сметките за ток порастват внезапно.

Какво поучават специалистите?

Сметките потеглят нагоре при тънки стени, неприятно уплътнени порти и остаряла дограма – приблизително с 40-50 %. Според енергийните специалисти, най-добре е през зимата да поддържаме температура от към 19 градуса в дома. Това оказва помощ и за по-бързата ни акомодация при излизането от топло на студено.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР