Колко самолета F-16 ще получи Украйна и как те ще променят войната?

...
КОПЕНХАГЕН (Ройтерс) - Холандия и Дания настояха за обучение на
Коментари Харесай

КОПЕНХАГЕН (Ройтерс) - Холандия и Дания настояха за обучение на украински пилоти да управляват F-16 и да доставят изтребителите на Украйна ще помогне да се противопостави на превъзходството на Русия във въздуха.

Ето някои факти за съюза на западните държави, които ще доставят самолети и обучение:

КОЛКО F16S ЩЕ ПОЛУЧИ УКРАЙНА?

Дания ще достави общо 19 самолета, като първите шест ще бъдат доставени около края на годината, последвани от осем през 2024 г. и пет през 2025 г., каза датският премиер Мете Фредериксен на 20 август.

Холандия разполага с 42 F-16, но все още не е решила дали всички ще бъдат дарени.

КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОБУЧЕНИЕТО?

Дания този месец започна да обучава осем украински пилоти да летят на джетове, съобщиха от датските въоръжени сили.

Осемте пилоти пристигнаха в датската военна въздушна база в Скридструп заедно с 65 служители, които ще бъдат обучени да поддържат и обслужват джетовете.

Гърция също ще участва в обучението, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Длъжностни лица от коалиция от 11 нации казаха, че обучението на F-16 също ще се проведе в Румъния.

КАКВО ЩЕ ДАВАТ ЛИ F-16 ЗА ВОЕННИТЕ УСИЛИЯ НА УКРАЙНА?

Зеленски нарече дарението „пробивно споразумение“ и каза, че самолетите ще укрепят противовъздушната отбрана на Украйна и ще помогнат за контранастъплението й срещу руските сили.

САЩ официални лица в частни разговори казаха, че F-16 биха били малко полезни на Украйна в сегашния й натиск и няма да променят играта, когато в крайна сметка пристигнат, предвид руските системи за противовъздушна отбрана и оспорваното небе над Украйна.

Полша и Словакия достави 27 МиГ-29, за да допълни флота от бойни самолети на Украйна.

КОЛКО СКОРО УКРАЙНА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ДА ИЗПОЛЗВА F-16?

Говорител на украинските ВВС каза, че не го е направил Очаквайте Украйна да може да управлява изтребители F-16 през следващата зима.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че шест месеца обучение се счита за минимум за пилоти, но все още не е известно колко време ще вземете за обучение на инженери и механици.

Програмата за обучение трябва да позволи на украинските пилоти и обслужващия персонал да могат да използват F-16 в битка до началото на следващата година, казаха лидерите на НАТО през юли.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА?

Проектирани през 1970-те и произведени през 1980-те от General Dynamics, сега част от Lockheed Martin, самолетите F-16, които Украйна ще получи, са на около 40 години.< /p>

Въпреки че оръжейните системи и инструменти са актуализирани, въздушните рами са обект на тежка поддръжка, каза Есбен Салинг Ларсен, военен анализатор в Кралския колеж по отбрана.

„Украинците ще трябва да използват много от времето си за поддръжка на джетовете," каза Салинг Ларсен.

Друго предизвикателство е времевият натиск върху обучението на пилотите, инженерите и механиците.

F-16 са произведени в САЩ, докато настоящите реактивни самолети на Украйна са руски, което създава предизвикателството на езикова бариера за механици и инженери.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА?

F-16s са в списъка с желания на Украйна от дълго време поради тяхната разрушителна сила и глобална достъпност. Самолетът е оборудван с 20-милиметрово оръдие и може да носи бомби, ракети и ракети.

Много съюзници от НАТО имат F-16, което улеснява намирането на резервни части в сравнение с руските самолети, използвани в момента от Украйна.< /p>

Дания и други страни също започнаха да използват други самолети като F-35 по поръчка на Дания, увеличавайки доставките на резервни части от пенсионирани самолети.

КАКВО КАЗВА РУСИЯ?

Русия предупреди, че доставката на самолети за Украйна ще ескалира войната.

„Фактът, че Дания сега реши да дари 19 самолета F-16 на Украйна, води до ескалация на конфликта “, каза руският посланик Владимир Барбин.

КОЙ ДРУГ МОЖЕ ДА ДАРИ РЕАКТИВИ?

Норвегия обмисля дали да дари F-16, но не каза колко.

Португалия, Румъния и Белгия разполагат с F-16 като тези, дарени от Дания и Холандия, което ги прави подходящи за дарение, тъй като украинците се обучават за тези самолети.

Миналата седмица Украйна започна да обсъжда с Швеция възможността за получаване на произведени в Швеция реактивни самолети Gripen.

През юни Швеция каза, че ще даде възможност на украинските пилоти да тестват своя изтребител Gripen, произведен от Saab, но също така каза, че се нуждае от всичките си самолети, за да защитава шведска територия .

(Доклад от Йоханес Биркебек и Джейкъб Гронхолт-Педерсен в Копенхаген, редакция от Терье Солсвик и Ангъс МакСуон)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР