Колко са наличните ковид тестове за ученици в момента ?

...
Колко са наличните ковид тестове за ученици в момента ?
Коментари Харесай

Задочен спор между две министерства заради тестовете за ученици

Колко са наличните коронавирус проби за възпитаници сега? Просветното и здравното министерство в неприсъствен спор. Един милион теста за учениците са пристигнали през днешния ден, разгласи министърът на опазването на здравето. Има оповестена поръчка за още 2,5 млн. теста. Стойчо Кацаров сподели още, че министерството му предава организацията на поръчките на тестванията на просветното министерство. Оттам обаче отвърнаха, че сега в складовете на БЧК в Лозен има единствено 164 000 теста.

Кога ще тръгнат на учебно заведение всички възпитаници ще реши просветният министър, сподели през днешния ден здравният Стойчо Кацаров. От просветното министерство обаче дадоха отговор, че обещаните проби към момента ги няма, с цел да се случи това. Ако броят на доставените проби, въпреки всичко, доближи четири милиона и половина- те стигнат до края на годината.

Освен това сме дали опцията и нашите познания и подготовка и специалисти на МОН, което да продължи да договаря към този момент тестванията за учениците оттук насетне, сподели Стойчо Кацаров, длъжностен министър на опазването на здравето.

От просветното министерство оповестиха, че сега има единствено 164 000 теста в Лозен, 50 000 от които са преди малко доставени и чакат с неспокойствие обещаните от министър Кацаров 1 милион.

Имаме още 100 000 теста в склада, които сега се чудим дали да разпространим за понеделник по-следващата седмица за тези деца, тъй като те стигат единствено за едно тестване. Или изчакваме един, два дни, в случай че се появят повече проби да се опитаме да ги дадем за децата от 5, 6 клас, които не могат да бъдат имунизирани, сподели Николай Денков, длъжностен министър на образованието и науката.

Министър Денков сподели още, че с цел да се подкрепи тестването, заповед от преди два дни разрешава на частните учебни заведения сами да закупуват тестванията си. Позволява и на учениците от 5 до 12 клас да се върнат в учебно заведение, в случай че имат зелен документ и са 50% в паралелка.

При гимназистите ние имаме към 7% имунизирани възпитаници и още 4% преболедували, изключително в София, където има централизация на имунизирани възпитаници, тъй че там ще има паралелки, които ще тръгнат по този режи, сподели Николай Денков, длъжностен министър на образованието и науката.

Заради коронавирус и онлайн образованието се обмисля новата образователна година да стартира не на 15 септември, а по-рано, в първия понеделник на месеца, сподели още просветният министър. Целта е да има повече време за преговор за учениците. За да се случи това обаче, е нужна смяна на Закона за учебното обучение.

Това е рационален метод ние да използваме тези дни, които ще са комфортни към момента, децата могат да излизат на открито, също за част от занятията, физическо да водят, да наваксаме с част от материала, сподели Николай Денков, длъжностен министър на образованието и науката.

Предложението към този момент се сондира със обществените сътрудници. Промени във ваканциите тази година не се плануват, само че може да се удължи с една-две седмици до 30 юни самата образователната година, счита Денков.

Днес стана ясно още, че от 1 декември в учебните заведения, в които са изпълнени противоепидемичните условия ще може да се реализират дуално образование и извънкласни действия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР