Колко пъти сте били обземани от умора и летаргия след

...
Колко пъти сте били обземани от умора и летаргия след
Коментари Харесай

Защо чувстваме умора след хранене, 8 съвета как да се справим с това

Колко пъти сте били обземани от отмалялост и заспалост след хранене? На доста от нас им се спи след ядене, като че ли самият развой е бил сложен.

Човешките същества имат стадии на бодрост и други на сън, както и апетит и задоволеност. Времето за хранене може да форсира или забави този развой. Също по този начин това какво ядем е по-важно от количеството.

В тази публикация ще изясним какво в действителност се случва след хранене и по какъв начин работят нашите биологични часовници. Цикълът глад-ситост се ръководи от един от тях.

Ако сте от тези, които се усещат изтощени след хранене, останете с нас, с цел да ви разбираем по какъв начин да го избегнете. Така вашият работен ден ще бъде по-ефективен.

Етапите, в които тялото ни развива избрани действия, се насочват от дребни времеви устройства, които ни съпровождат от раждането.

Ние назоваваме това биологични часовници и те се настройват към избрани циклични фактори в околната среда. Те са формирани от характерни молекули, които взаимодействат с клетките.

Биологичните часовници се намират в съвсем всички тъкани и органи. Ето за какво те се назовават ​​„ периферни устройства “. Те се координират от главен часовник, ситуиран в хипоталамуса, на равнището на мозъка, който получава информация посредством сетивата.

Какъв е циркадният темп?

Циркадният темп се демонстрира във физически, умствени и поведенчески промени, които следват дневен цикъл и реагират най-вече на светлина и мрачевина. Например да спиш през нощта и да си безсънен денем.

Има естествени фактори, които го създават, само че околната среда също оказва въздействие. По този метод часовникът на мозъка управлява производството на хормон, който ви прави сънливи, прочут като мелатонин. Когато има по-малко светлина, се създава повече.

Циркадният темп също управлява храненето. Хипоталамусът контролира глада, апетита и ситостта. За задачата той употребява пептиди, като холецистокинин, равнищата на захар и мазнини в кръвта и избрани хормони.

Кога ядете е значимо, тъй като мозъкът се координира с храносмилателните органи. През нощта тялото обработва храната доста постепенно и елементарно я трансформира в мазнини. В допълнение, лептинът се създава и през нощта, което понижава глада и предизвиква съня.

В този смисъл има два момента на унесеност през 24-те часа на деня: през нощта и към 8 часа след пробуждане. В тези страни, където хората ядат след обяд, това би съвпаднало с часовете на сиестата.

Храните, които са източници на въглехидрати или захари, се свързват с възприятие на отмалялост. Сънливостта след банкет на въглехидрати е обвързвана с намаляването на равнищата на орексин. Тези хормони поддържат тялото будно и нащрек.

Консумацията на храни, богати на протеини (месо, риба, бобови растения, ядки, яйца и млечни продукти) покачва интензивността на невроните, които създават орексин. Следователно тялото ще прекарва повече време интензивно и будно.

Храни с фибри и невисок гликемичен показател, като пълнозърнести храни, бобови растения и зеленчуци, благоприятстват почивката, само че по натурален метод.

Серотонинът контролира съня и се синтезира посредством триптофан, защото не може да премине кръвно-мозъчната преграда в мозъка. Докато мелатонинът провокира и поддържа съня. Следователно най-хубавото време от деня за ястие е следобяд или през нощта

Основните хранителни източници на триптофан са банани, ананас, авокадо, пуешко месо, яйца, мазна риба и ядки. Тези храни, комбинирани с магнезий, калций, цинк и витамини от група В, усъвършенстват сънливостта след хранене.

Най-добрите препоръки за превъзмогване на умората след хранене:

1. Имайте спокоен сън като дълготрайност и качество
2. Правете къси дремки
3. Създайте рутина от хранителни привички и графици
4. Спортувайте постоянно
5. Подбирайте добре храните, когато се храните
6. Балансирайте храненията си, с цел да не се чувствате изтощени след хранене
7. Консумирайте стимулиращи питиета рационално
8. Излагайте се на ярка светлина

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР