Колко пъти на ден ви се случва да разгледате даден

...
Колко пъти на ден ви се случва да разгледате даден
Коментари Харесай

Над 400 популярни сайта записват всеки натиснат от вас бутон или кликане на мишката

Колко пъти дневно ви се случва да разгледате даден уеб уебсайт и в идващия миг да откриете негова реклама на всяка страница от профила си в обществената мрежа? Проследяването на интернет интензивността на потребителите сигурно не е нещо ново – множеството от уеб уеб страниците записват по един или различен метод онлайн дейностите на своите консуматори.
Но ново проучване на учени от университета в Принстън разкрива, че стотици уеб сайтове, някои от които извънредно известни, записват не просто интензивността ви, а безусловно всяко придвижване на мишката и всеки натиснат клавиш на клавиатурата, до момента в който в браузъра ви има отворена негова страница, а от време на време и освен тогава. Учените са разкрили, че от топ известните 50 000 уеб страницата в света 482 уеб страницата употребяват нова съвременна система за следене на потребителите, от която не убягва нищо.
Наречена “Повторно проиграване на сесията” тази техника се употребява от уеб сайтове като Гардиън, Ройтер, Самсунг, Ал-Джазира, Майкрософт и Уърдпрес. Тя записва всяко придвижване на потребителя по уеб страницата, а по-късно изпраща тези планини от персонална информация до трети страни, които я проучват деликатно.
Но това, което е в действителност обезпокоително е, че скриптовете на технологията записват информация, която надвишава тази, която вие умишлено сте се съгласили да дадете на посетения уеб уебсайт. Като да вземем за пример текстът, който сте вкарали в полето за попълване на форми и който по-късно сте решили по някаква причина да изтриете.
“Все повече уеб сайтове употребяват новата технология за следене. Нейните скриптове записват натисканията на бутони, придвижването на мишката, прелистването на една или повече страници, с изключение на цялостното наличие на страниците, които посещавате”, изяснява Стивън Енгълхарт в собствен блог пост.
“Събирането на тези данни постоянно съдържа сензитивна персонална информация като здравословно положение, информация за кредитни карти, персонална информация и други, която изтича към сървърите на компаниите-анализатори. Това може да направи елементарния консуматор уязвим за кражба на еднаквост, онлайн измами и други нежелани престъпления”, предизвестява Енгълхарт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР