Колко пари струва издръжката на българските посолства и консулства по

...
Колко пари струва издръжката на българските посолства и консулства по
Коментари Харесай

”Мисия Москва” се ползва с предимство пред ”Мисия Лондон” в очите на Външно министерство

Колко пари коства издръжката на българските посолства и консулства по света? Колко са техните доходи от консулски услуги и какъв брой души работят в тях? Показват ли парите целите на българската външна политика и отношението на администрацията към нейните жители в чужбина? Дълги години тези данни бяха грижливо защитавана загадка от Външното министерство.
След много време, нерви, старания и разноски за юристи блогърът Боян Юруков, който живее в Германия, съумя да осъди Министерство на външните работи по закона за достъп до социална информация и в този момент числата са обществено притежание.

От обява на BG VOICE става явно, че целите на външната политика на България са там, където се харчат най-вече средства. И тъй като числата не лъжат, изводът е един: Русия остава с преимущество пред Запада 30 години след 10 ноември 1989-а.

Българското посолство в Москва има повече чиновници от това във Вашингтон дружно с още няколко консулски служби в Съединени американски щати. В Москва имаме повече дипломати, в сравнение с във всяка друга страна и българското държавно управление харчи най-вече средства за издръжката им.

Според данните на Министерство на външните работи, посолството във Вашингтон и трите консулства в Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис изразходват общо към 4 милиона лв. годишно. Сумата е сходна за 2014, 2015 и 2016 година Отделно страната устоя Постоянното ни посланичество към Организация на обединените нации в Ню Йорк с още към 1,7 милиона лв. и две стопански представителства (СТИВ) в Чикаго и Вашингтон за още близо 350 хиляди лв. годишно.

Издръжката на трите български дипломатически представителства в Русия възлиза на към 4,5 милиона лв.. Ако към тях прибавим и представителствата в някогашните руски републики, сумата се удвоява до над 9,1 милиона лв..

За някогашния Съюз на съветските социалистически републики Външно устоя и 5 стопански представителства (СТИВ) за още към 750 хиляди лв.. През 2015 година те са били 8 с обща прехрана от над 1 милион лв.. Редно е да отбележим, че Съединени американски щати и Европейски Съюз са в пъти по-голям търговски сътрудник на България от Русия и някогашните руски републики.

Повече от половината разноски за дипломатическите задачи в чужбина са за командировки, защото чиновниците там са де факто дълготрайно командировани зад граница чиновници на Министерство на външните работи.

Диспропорцията Русия-Запад се удостоверява и от разпределението освен на финансовия, само че и на персоналния запас на Външното ни министерство.

През 2016-а България има 77 консулства и консулски служби. Общо чиновниците, обслужващи жители, са 191 души.

Най-голямото консулство с 14 непрекъснати чиновници е в Москва. През лятото там командироват още 10 души. На второ място е Истанбул с 6 чиновници. В 65 % от консулствата работят по един или двама чиновници, както е в Съединени американски щати и Канада.

В цяла Западна Европа, Съединени американски щати и Канада има 26 консулски служби с общо 70 чиновници, което е единствено два пъти повече от тези в някогашния Съветски съюз.

„ Поне 85 % от българите в чужбина учат или работят в Западна Европа и Северна Америка. Това са сред 800 хиляди и 1,6 милиона души. За тях Външно е определило 70 души. Това би било аналогично на кметство в малко градче да поеме ръководството на град като София “, разяснява в блога си Боян Юруков.

В Чикаго работят 4 консулски чиновници, отговарящи за към 200 хиляди българи. Някои са на половин работен ден. Ню Йорк, Лос Анджелис, Вашингтон и Торонто имат по трима, а Отава – един. Тези представителства покриват всички българи, живеещи в цяла Северна Америка.

.

Анализът на данните сочи, че Външно командирова чиновници в по-натоварените консулства. Тук обаче ползата още веднъж остава най-вече към Русия, а не към страните в Западна Европа, където за замяна на паспорт се чака със седмици, в случай че не и с месеци.

През 2015 година от Външно са командировали 10 души в Москва за 3 месеца през лятото. По четирима в Минск и Истанбул и по един в Грузия, Иран и Ливан. Нямало е нито един командирован в страна с огромна централизация на български жители. За последните 10 години са изключение случаите, когато е изпращан човек в Западна Европа да оказва помощ. Дъблин, Мадрид и Валенсия са били удостоени с това внимание през 2007-а и 2009-а с по един човек, демонстрира анализът на Юруков.

В Москва се издават туристически визи за съветските жители и страната събира доходи. Числата варират от малко над 1,2 млн. лева през 2014 година до близо 614 хиляди лева през 2016 година Въпреки намаляващите доходи издръжката на дипломатическите представителства се усилва от 2,340 млн. лева през 2014 година до 2,663 млн. лева през 2016 година

Не излиза наяве какъв брой от приходите в Москва идват от консулски услуги за български жители и какъв брой от визи, само че българската общественост в Русия не е огромна. Според данните от формалното броене, живеещите там българи са 24 хиляди души през 2010 година, т.е. множеството доходи в Москва фактически са от визи за съветски жители. Бързото обслужване на съветските жители наподобява приоритет за Външно пред това на българските.

Най-шокиращо е сравнението сред Москва и Лондон. По доходи от консулски услуги посолството в столицата на Англия всяка година изпреварва доста Москва (2,5 пъти през 2016 г.).

В Лондон приходите идват от услуги предино за български жители. Въпреки това издръжката на посолството там е два пъти по-малко от московското посолство, както и броят на обслужващите чиновници.

„ Фокусирането върху Русия и някогашните руски републики е необичайно. Според туристическата статистика на Национален статистически институт, съветските туристи са почти 5 % от всички посетили страната ни. За Външно обаче визите и таксите от тях са значим източник на доходи. Изглежда това натежава “, разяснява Боян Юруков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР