Колко пари смятате, че ще погълне Световното първенство по футбол

...
Колко пари смятате, че ще погълне Световното първенство по футбол
Коментари Харесай

Най-скъпото дотук: истинската цена на Световното първенство по футбол в Катар


Колко пари смятате, че ще погълне Световното състезание по футбол в Катар, което стартира в края на тази седмица? Според някои специалисти то ще бъде по-скъпо от всичките провели се дотук 21 Мондиала, взети дружно.

Стадионът в Ал Раян: след шампионата в Катар потенциалът на част от стадионите ще бъде понижен, а други напряко ще бъдат демонтирани

Все още не е ясно какъв брой тъкмо ще коства. Но едно е несъмнено: това ще е най-скъпият Мондиал в близо 100-годишната история на шампионата, което се организира за първи път през 1930 година в Уругвай. Според някои оценки шампионатът тази година ще коства повече от всички 21 предходни, взети дружно. 

Според специалисти разноските могат да надвишават 200 милиарда $. За информация, последните две шампионати - в Бразилия (2014) и в Русия (2018) - костваха под 15 милиарда $.

Инфраструктурни проекти за над 200 милиарда

Дан Плъмни, специалист по спорт и финанси в университета “Шефилд Халам “, споделя, че още през 2010 година, когато Катар е определен за хазаин на Мондиала, се е очаквало разноските да доближат 65 милиарда $. А в този момент те към този момент надвишават 200 милиарда. “От позиция на разноските това ще е най-скъпото международно състезание ”, споделя Плъмни. “А към момента не знаем какъв брой в действителност ще излезе най-после. ”

Генералният секретар на организационния комитет Хасан Ал Тауади споделя, че единствено инфраструктурните планове, които са осъществени откогато емирството е определено за хазаин, възлизат на над 200 милиарда $. Сред тях са ново метро, интернационално летище, към 100 нови хотела, нови пътища и тематични паркове. Повечето от тези вложения са част от огромен план, наименуван " Национална визия за Катар 2030 ".
Редакцията предлага
“ се трансформира в катализатор за желанието на Катар да развие инфраструктурата си ”, споделя Кийрън Магуайър, която е специалист по футболни финансови въпроси в университета в Ливърпул. “И спрямо останалите шампионати това е доста по-скъпо ”. 

За Катар цената не е от голяма важност

Тези вложения ще доведат до голям минус за, споделя Дан Плъмни. Но те не се интересуват от това, защото богатият на газ полуостров разполага с големи запаси. 

Според Плъмни задачите, които Катар преследва, не са комерсиални. “Международните връзки са главният претекст за провеждането на събитието. Парите сигурно не са проблем за катарците. Очевидно е, че страната може да си го разреши и е подготвена да поеме гигантските разноски. В доста връзки е финансова особеност. ”

Ключов е въпросът какво завещание ще остави шампионатът в Катар. Става дума за това дали той ще донесе осезаемо усъвършенстване на обществото, прогрес, който оправдава разноските. Това е съществено предизвикателство за всички международни шампионати, само че в тази ситуация с Катар има съществени подозрения.

Стадиони за милиарди, които след шампионата ще останат празни

Най-очевиден е образецът със стадионите. Седем от осемте уреди, на които ще се играят мачовете от шампионата, изникнаха от нищото. Според държавното управление построяването им е струвало 6,5 милиарда $. След като шампионатът завърши, надали тези игрища ще се употребяват за нещо. 

И други домакини на международни шампионати са имали подобен проблем, само че Катар бие всички: на три от стадионите ще продължат да се организират мачове, само че пет ще бъдат демонтирани, употребявани за други цели или фрапантно понижени. 

Кийрън Магуайър счита, че с тази нова инфраструктура Катар ще кандидатства за домакинство на огромни европейски шампионати - като Шампионска лига и Лига Европа.

Хиляди гастарбайтери са умряли? 

Въпросът за разноските даже остава на назад във времето пред тематиката за ориста на задграничните служащи, които работят в Катар в последните 10 години. Държавата е обект на сериозна рецензия от интернационалните правозащитни организации за метода, по който се отнася с тези служащи. 

През 2016 година “Амнести интернешънъл ” упрекна Катар, че за построяването на стадион “Калифа ” се употребява насилствен труд. Има информация и че хиляди задгранични служащи са умрели от 2010 година насам. По информация на “Гардиън ”, оповестена през февруари 2021 година, в интервала 2010-2020 към. Според правозащитници огромен брой от тях са пристигнали в Катар поради подготовката за Световното състезание по футбол.

Гастарбайтери на строителен обект в Доха, Катар

Въпреки опитите на емирството в последните години да реформира пазара на труда, съгласно “Амнести Интернешънъл ” проблемите са все по този начин съществени. “Нарушенията на човешките права не престават да са все по този начин съществени ”, заключи организацията през октомври. 

При всички случаи ФИФА ще завоюва пари

Но за - нито гибелта на служащите, нито големите разходи имат някакво значение. Дан Плъмли показва като пояснение предходната, която донесе на федерацията доста пари.

" За ФИФА международните шампионати са основата на приходите им, те ги употребяват, с цел да заплащат за всички свои действия през четиригодишните цикли ", споделя Плъмли, като показва приходите от Световното състезание в Русия, които доста надвишиха упованията. " Това Световно ще бъде сходен триумф за ФИФА. Събитието може да е доста скъпо за Катар, само че ФИФА е заинтригувана да подсигурява, че Световната купа ще бъде сполучлива. Разбира се, федерацията не би трябвало да се тревожи за разноските. ”

Вижте и нашата снимкова изложба по тематиката:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР