Колко пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска

...
Колко пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска
Коментари Харесай

АБВ пита колко и как харчи Пловдив за европейска столица на културата

Колко пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата и каква трайна инфраструктура ще бъде издигната с тях? Това желаят да знаят от Политическа партия АБВ.

По време на конференция ръководителят на Гражданския съвет към Политическа партия АБВ проф. Любомир Халачев попита дали има решение на Общинския съвет на Община Пловдив, с което се утвърждават цялостната стратегия, бюджетът и проектът, по който ще се осъществя номинацията на града за Европейска столица на културата.

Той акцентира, че към момента не е ясно какво ще остане като принос за инфраструктурата на града с изключение на 30-метровата кула , която беше издигната в центъра по случай събитието.

 Транспортен безпорядък обхвана Пловдив поради затварянето на основен бул.
Транспортен безпорядък обхвана Пловдив поради затварянето на основен бул.

Голяма част от центъра на града е отцепена поради градеж на кула

Проф. Халачев настоя за отговор на въпроса какъв брой тъкмо коства подготовката и провеждането на Пловдив ЕСК - 2019 година и каква част от тази сума ще бъде отделена за построяването на устойчиви инфраструктурни планове за града.

Той съобщи, че от АБВ имат съответни оферти за допълнения към културната стратегия на Пловдив и уточни като такива състезанията " Златен ритон " и " Златна ракла ". Проф. Халачев подсети и че тази година се навършват 90 години от рождението на Йордан Радичков, чието творчество също може да бъде показано по време на събитието.

От АБВ показаха редица планове, свързани с номинацията на Пловдив за ЕСК, които няма да бъдат осъществени макар обстоятелството, че страната е отпуснала към 20 милиона лв. за реализирането им. Такива съгласно тях са плановете за кино " Космос ", изложба " Гладстон " или площад " Централен ".

По тази причина координаторът на Политическа партия АБВ за Пловдив юрист Георги Илчев упорства за отговор ще бъде ли основана трайна културна инфраструктура, която да остане в завещание от номинацията на Пловдив за Европейска столица на културата.

 Пловдивчани да се въоръжат с самообладание, приканват от полицията
Пловдивчани да се въоръжат с самообладание, приканват от полицията

Заради реорганизацията на трафика за самодейността Европейска столица на културата 2019 година

Коментар по тематиката направи и ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков. Според него решението церемонията по откриването на Пловдив - Европейска столица на културата за 2019 година да бъде навън е недалновидно поради зимния сезон. Той дефинира тази концепция на кмета на града като " безумство " и " засегнатост ".

" Да изкараш тези хора да треперят от мраз през месец януари, единствено тъй като нямаш ум да се сетиш, че в града има няколко пространства, които събират по към 5 000 души , да ги изкараш единствено поради презумпцията, че може да събереш 50 000 навън - не знам какво е това ", възмути се той.

В умозаключение Румен Петков подсети, че още преди година от Политическа партия АБВ са алармирали, че в Пловдив нищо не се прави за подготовката на града за Европейска столица на културата.

 Затварят най-натоварения бул. в Пловдив за 20 дни
Затварят най-натоварения бул. в Пловдив за 20 дни

За посрещането на 2019 година, в която градът е евростолица на културата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР