Колко от вас са израснали с историите за българки, достойни

...
Колко от вас са израснали с историите за българки, достойни
Коментари Харесай

Да се огледаш в историите на великите жени у нас: „Аз съм българка“ през погледа на Петя Александрова и Капка Кънева

Колко от вас са израснали с историите за българки, почтени да служат за ентусиазъм на всички дами у нас? А какъв брой постоянно посочвате като образец за подражателство на дъщерите си дами от българската история?

Всички можем да посочим най-малко няколко световноизвестни персони от женски пол, съдействали към света с труда и гения си. Има обаче и задоволително българки, за които не знаем задоволително, а си коства да научим повече – тъй като в случай че те са били публично ангажирани и устремени към фантазиите си във време, което ги е считало за прекомерно смели, нас не би трябвало нищо да ни стопира през днешния ден.

За да опишат 40 истории на способни българки от далечното и близко минало, се събират други две забележителни дами у нас – поетесата и писателка Петя Александрова и художничката Капка Кънева . Двете се трансформират в главните лица зад книгата „ Аз съм българка “, оповестена от издателство Ciela .

 книга Ciela

Докато Петя основава текстовете за общо 40 българки със жанр, който ще се хареса на дребни и огромни, Капка сортира и люстрации от също толкоз на брой модерни български художнички . За да научим повече за идеята на изданието „ Аз съм българка “ и какво си коства да запазим от качествата на предшественичките ни, двете дами дадоха отговор на няколко въпроса.

А в случай че желаете да видите Петя Александрова и Капка Кънева онлайн, заповядайте на премиерата на книгата в пространство на "Missia23 " на 21 ноември в 18:30 ч. (Вижте детайлности за събитието ТУК.)

Петя Александрова

В предговора на книгата казвате, че един от значимите въпроси, които сте си задавали през годините, е бил „ Какво е да си българка? “ Успяхте ли да си отговорите на него, до момента в който съставяхте изданието?

Не, несъмнено. Този отговор постоянно наподобява незадоволително обстоен. Винаги крие нови дълбочини и отсенки. С времето, с претърпяното, с добития опит и унаследеното знание в кръвта и паметта. Да не забравяме и това – всеки си има личен отговор, стига да не не помни да се пита.

 Аз съм българка Личен списък

Повечето читатели най-вероятно не са чували за една част от 40-те българки, чиито истории са доста забавни, само че и малко известни. Откъде почерпихте информация за тях и какво бихте ни разказали за този развой?

Когато човек се интересува от нещо, без значение дали става дума за шахмата, извънземните или средновековните ритуали против уроки, той лови просто във въздуха всяка подобаваща информация и я складира в мозъка даже без да го желае, несъзнателно. Документални книги, издадени дневници, писма, мемоари... В един миг осъзнах, че у мен към този момент има една паралелна България, не по-малко жива и забавна от тази, в която пребивавам, пазаря в супера, седнал съм на опашка в данъчното, приказвам с приятелки по скайпа и щом се събудя посреднощ, разтварям Facebook да видя кой ми е писал...

Жените, включени в книгата, са най-вече родени през първата половина на XX или края на XIX век. Мислили ли сте към този момент за последващо издание и кои модерни българки бихте присъединили?

Допреди седмица, т.е. преди да излезе тази книга, не ми е минавало през мозъка за продължение. Сега към този момент тази концепция прехвърча в диалозите ми с другари, на които четивата им малеят, желаят още и още. Но към момента нямам такива ангажименти с издателството. Кои българки биха влезнали в тази подборка? По всяка възможност няма да бъдат девойки, дето шият нощем бунтовни флагове и разнасят в пазвата си революционна преписка. Навярно ще бъдат българки, които имат нетърпимост към фалша, публичното двуличие, насилието и несправедливостта във всичките им форми, в днешния ни ден.

 книга Ciela

Кои съгласно Вас са най-ценните качества, които българката е запазила през годините и не трябва да губи отсега нататък?

Ще ми бъде мъчно да изброя най-ценните качества и достолепия на българките, нито пък се ангажирам да ги подредя по значителност и значимост. Ето едно от тях, което постоянно ме е респектирало: доста будно публично чувство; доста правилен нюх за публичните дела. Дори и тогава, когато си е седяла по през целия ден у дома и можела да излезе до пазара единствено с майка си и до църквата – с мъжа си, българката знаела всичко, що става в селото или в градчето. И доста интензивно и непоколебимо си е казвала думата и си е налагала волята. В това отношение доста малко знаем за тъй наречените женски сдружения. Те са правили голяма работа – тихомълком, зад пердетата и зад гергефите, зад рамото на мъжа си, на годеника си, на татко си. Благодарение на дамите в тези сдружения се създавали учебни заведения, назначавали се учителки, подпомагали се бедните, организирали се библиотеки, театрални трупи, хорове, изпращали се да учат в странство ученолюбиви деца.

Какво съгласно Вас прави щастлива една жена у нас, с цел да може гордо да съобщи пред себе си „ Аз съм българка “?

Рецептата за благополучие е нещо прекомерно персонално, интимно за всеки човек. Както и формулата за горделивост, че принадлежиш към този народ, към тази земя, към тези словеса, и обети, и приспивни майчини песнички... Книгата преди малко излезе, само че към този момент ми се обадиха няколко души (жени, несъмнено!) да ми кажат с признателност, че до момента в който са чели, нещо ги „ стискало за гърлото “ от наслада и горделивост... „ Аз съм българка “ е тяхната книга, безспорно.

Капка Кънева

Кариерата Ви е белязана от доста и разнообразни издания. Къде се подрежда „ Аз съм българка “ измежду тях?

„ Аз съм българка “ не е нормално предоставено ми издание. Тази книга въплъщава една споделена фантазия: децата ни да познават облика и образеца на колкото се може повече от дамите, трансформирали хода на българската история, просвета, изкуство. Може да се каже, че работата по графичната идея на сборника беше най-значимото, над което съм работила в последно време.

 Аз съм българка Личен списък

Корицата на книгата „ Аз съм българка “ е нежна и минималистична. Чистотата и невинността – две качества, с които свързваме българката от родната литература, ли беше вдъхновението за дизайна?

Да създадеш среда, в която да съжителстват равностойно 40 словесни и образни потрета не беше елементарна задача. Осъзнах, че без значение от самостоятелните си естетически желания или благосклонностите към избрани исторически персони, не мога да си разреша за дам в корицата преимущество на едно или на група изображения. Заложих на по-сдържана типографска визия, която излъчва достолепие. Избрах да подсиля силуета на буквите с огледална фактура ненапълно като знак – желанието ми е благодарение на книгата да можем „ да се огледаме “ в историите на тези дами. И да намерим за себе си отговор на въпроса „ Какво е да си българка? “.

Авторите на илюстрациите в книгата са 40 български художнички, в това число в Вас самата. Как мина процесът по подбора и подготовката на илюстрации за книгата?

Поканих да се включат в плана художнички, от чиято работа се удивлявам или такива, които считам, че ще придадат с творбите си характерност на облика на обособените персонажи. Искаше ми се образният език на илюстрациите да е саморасъл и богат, и всяка от показаните персони да е пресъздадена по несравним метод. Благодарение на обичта, гения и труда на тези, които одобриха да са част от плана, резултатът надмина най-смелите ми упования. Допълнителна стойност за мен носи фактът, че създадохме портретите изцяло безплатно, а сътрудниците от издателството на собствен ред взеха решението да дарят от приходите за поощряване на детското четене. Това трансформира „ Аз съм българка “ в идея.

 Аз съм българка Капка Кънева

Ваше дело е чудесният портрет на Елисавета Багряна за изданието. С какво Ви въодушевява тя и по какъв начин се спряхте на този метод за илюстрацията?

Познавам Лиза единствено по фотоси и текстове. Усещам я като жена, която с изключение на с явна физическа прелест, е талантлива с огромна мощ на характера. Жена, способна да принесе жертва, която персонално за мен е немислима, в името на това да остане вярна на себе си. Изпитвам към нея мощен почит и може би това ненапълно усложни задачата ми – желаната от мен техника на хартиената пластика ми разреши да предам строгостта и мощта на Багряна, ненапълно за сметка на персоналния й сексапил.

Коя жена е най-красивата за пресъздаване?

Казват, че същински красива е щастливата жена – онази, която се усеща свободна, пълноценна и на място в своите живот, тяло, историческо време. Като художник намирам в допълнение обаяние у личностите от двата пола, които реализират за себе си или за обществото това, за което преди тях други са дръзвали единствено да мечтаят.

 Капка Кънева Личен списък
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР