Колко от наличните дози ваксини срещу коронавирус ще трябва да

...
Колко от наличните дози ваксини срещу коронавирус ще трябва да
Коментари Харесай

Ще изхвърли ли страната с най-малко имунизирани срещу коронавирус милион дози ваксини |

Колко от наличните дози ваксини против ковид ще би трябвало да бъдат изхвърлени или дарени става все по-актуален въпрос поради слабите равнища на имунизация у нас.  

Към 12.07.2021 година страната ни разполага с 1 695 552 дози от имунизацията на Pfizer-Biontech 224 500 дози от имунизацията на Moderna 690 650 дози от имунизацията на Astra Zeneca и 172 010 дози от имунизацията на Janssen , оповестява Министерството на здравеопазването в отговор на питане на OFFNews.

Срокът на 70% от тези количества ще изтече най-късно в края на октомври, а 94% от всички налични в този момент ваксини ще са негодни до края на годината.



Източник: Министерство на здравеопазването

През юли изтича срокът на валидност на 22 360 дози от oксфордската ваксина и на 20 дози от иРНК имунизацията на Pfizer-Biontech. 

В края на август, в случай че не бъдат използвани, дарени или препродадени, ще би трябвало да бъдат бракувани 107 322 дози от имунизацията на Pfizer-Biontech, 100 дози от другата иРНК ваксина на Moderna. Също през август изтича срокът на валидност на най-голямото количество ваксини на Astra Zeneca - 339 490 дози.

През септември още 1 223 178 дози Pfizer-Biontech губят годността си, това ще се случи и със 57 600 дози от oксфордската ваксина.

Общото количество ваксини с изминал период на валидност през октомври е 638 190 дози. От тях - 365 040 са на Pfizer-Biontech, 1 950 на Moderna и 271 200 на Astra Zeneca.

В последните два месеца на годината - ноември и декември губят годността си още 222 450 дози от иРНК имунизацията на Moderna.

Срок на валидност на наличните ваксини



Източник: Министерство на здравеопазването

Единствената ваксина, с която би разполагала страната ни през януари идната година (не отчитаме опцията за нови доставки в последните месеци на 2021) е еднодозовата Janssen, 172 010 дози от която са със период на валидност до края на февруари 2023-a.

Единственото контрактувано подаяние на ваксини досега е с Кралство Бутан. На съвещание на държавното управление предходната седмица беше признат план на Тристранно съглашение за даване на 172 000 дози от имунизацията Astra Zeneca сред двете страни и компанията-производител.

Както по-рано служебният здравен министър посочи, сходни съглашения изискват време, защото с изключение на договореност сред държавите е належащо и единодушие от фармакомпанията, произвела имунизациите. Любопитен факт, е, че Бутан има близо 50% имунизационно покритие против ковид, до момента в който в страната-дарител, т.е. у нас, този % е към 16%.

Според данните на Европейския център по предварителна защита и надзор на болесттите н апълно имунизирани против ковид у нас са 15,60% от популацията над 18-годишна възраст, а имунизирани с най-малко една доза - 17,4%. Това не просто отрежда последно място на страната ни. Повечето страни са с десетки проценти напред, а с доста сериозна преднина на предпоследния в таблицата Румъния, където ваксинирани са 29,70% от популацията на на възраст 18+.



Източник: Европейски център по предварителна защита и надзор на болесттите

Обезсърчителни за България наподобяват и данните за получилите най-малко една доза ваксина в Европейски Съюз - 17,40% от хората над 18 години са с първа доза. Малката разлика от изцяло ваксинирани и получили първа игла демонстрира, че сега у нас се слагат главно втори дози и едвам 1,8% са се ваксинирали в последните седмици . За съпоставяне с един от " отличниците " по имунизационно покритие - Белгия - изцяло ваксинираните в тази страна са 53,10% от възрастното население, а с най-малко една доза са 80,60% от хората на 18+ години.



Източник: Европейски център по предварителна защита и надзор на болесттите

Още по-обезкуражаващи са данните за имунизационното покритие на здравните чиновници . Страната ни е на обичайното последно място със 20,20%, а в Дания, която е предпоследна по този индикатор, имунизираните медицински лица са 68,70%. Със 100% покритие са Чехия, Унгария, Исландия, Ирландия, Малта. Близо до тях е Испания. Дори в Румъния, с която постоянно се съпоставяме, ваксинираните здравни чиновници са 92,20%. Това може би е най-красноречивото доказателство за тоталната непопулярност на COVID-ваксините у нас.



Предвид количествата ваксини, с които страната разполага, трайността на главната част от тях и имунизационното покритие у нас, OFFNews запита Министерство на здравеопазването и какво е платила страна за препаратите, чиято валидност изтича главно до октомври 2021 година

Какво ни дадоха отговор от здравното министерство:

Споразумението, с което Европейската комисия се упълномощава да предлага на участващите страни членки и да подписва от тяхно име предварителни съглашения за покупка на ваксини с техни производители за страните членки да се снабдят с ваксини в битката с пандемията от COVID–19 (обн., Дъждовни води, бр. 71 от 2020 г.) дава мандат на Европейската комисия да предлага на участващите страни членки и да подписва от тяхно име предварителни съглашения за покупка на ваксини с техните производители („ Advance Purchase Agreement “).

Република България взе участие в шест Споразумения за предварителна покупка (АРА) за създаване, произвеждане, варианти за предпочитано закупуване и доставка на сполучлива ваксина против COVID-19, подписани сред Европейската комисия и производителите на лекарствени артикули. Споразуменията съдържат прелиминарен график за доставки, който отразява общия брой дози за съответната страна, разпределени по тримесечия.

Споразуменията съдържат клаузи за конфиденциалност, които се ползват във връзка с информацията за цените и периоди на доставка. Във връзка с други сходни запитвания Министерството на здравеопазването изпрати две писма (на 23.12.2020 година и 05.01.2021 г.) до Европейската комисия посредством Постоянното посланичество на Република България към Европейския съюз в Брюксел с искане да получи документално съгласие/отказ, както от самата Европейска комисия, по този начин и от производителите по въпроси, касаещи информация от подписаните съглашения. Позицията на Европейската комисия е следната:

„ Договорите следва да бъдат предпазени от съображения за дискретност, което е целесъобразно поради мощно конкурентния темперамент на пазара в международен мащаб. Всички сдружения изискват тази сензитивната комерсиална информация да остане поверителна сред страните по контракта. Това се прави, с цел да се обезпечи отбрана при договаряния, които са чувствителни по своя темперамент, както и на обвързвана с сдруженията информация, като да вземем за пример финансова информация и проекти за разработка и произвеждане. Разкриването на сензитивна комерсиална информация би подкопало и процеса на възлагане на публични поръчки и евентуално би имало съществени последствия за способността на Комисията да извършва отговорностите си, залегнали в правните актове, които са основанието на договарянията. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР