Колко опасен е новият вариант на Омикрон?"Самият факт, че вирусът

...
Колко опасен е новият вариант на Омикрон?"Самият факт, че вирусът
Коментари Харесай

Професор Александрова: Стандартната схема за ваксиниране срещу Ковид-19 ще бъде с три дози

Колко рисков е новият вид на Омикрон?

"Самият факт, че вирусът създава разновидности, които набират скорост, демонстрира, че той продължава да се променя. Както предизвести СЗО, не трябва да го подценяваме никога. Ние във всички случаи имаме някакъв имунитет ", акцентира вирусологът проф. Радостина Александрова пред

По думите ѝ най-хубав имунитет се получава, когато хората са имунизирани и имат три дози.

"Хората, които са имунизирани или които са боледували и имунизирани, във всички случаи имат една много по-висока степен на отбрана против едно по-сериозно боледуване и хоспитализация. Да, отбраната не е 100% във всички случаи. По отношение на Омикрон - има данни, че единствено две дози дават против симптоматична зараза 9 - 13% отбрана. Но когато се сложи трета доза, две седмици по-късно отбраната се качва на 63 - 70%. Защитата против тежко боледуване е много по-висока ", изясни проф. Александрова.

Тя добави, че Ковид-19 ще си остане с нас. Вирусологът сподели още, че хората са доста изтощени от ограниченията.

"Стандартната скица за имунизиране ще бъде с три дози. Ако би трябвало да си представим еволюцията на вируса, не би трябвало да си представяме, че върви по една линия. По-скоро би трябвало да си представим триизмерна система като вирусът от Ухан е в центъра. Омикрон и Делта са много раздалечени разновидности. Създавайки една ваксина целеустремено против Омикрон, тя може да се окаже, че няма да оказва помощ против други разновидности. Идеята е да се търсят решения, при които се нападна не една цел на вируса, а няколко. Другият вид е да се нападат по-консервативни цели ", разясни проф. Александрова.

"Абсолютно всяка ваксина си има своите плюсове и минуси. Работи се освен по назални ваксини. Дори се работи по ваксини, които се одобряват под формата на хапчета. Това е доста значимо, тъй като има проблем със съхраняването на имунизациите. Назалната ваксина има едно огромно преимущество. При нея антигенът влиза по естествения път, по който става заразяването със Ковид-19. Което значи, че ще сътвори както местен отговор, по този начин и в целия организъм. Те са в клинични изследвания ", описа гостът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР