Колко невероятно може да звучи дефиницията за пътуващ в Закона

...
Колко невероятно може да звучи дефиницията за пътуващ в Закона
Коментари Харесай

Без факс няма как да сигнализираш за корупция и още примери за правни абсурди у нас

Колко необикновено може да звучи дефиницията за " пътуващ " в Закона за туризма, какво постанова законотворецът да планува към 93 учредения за издаване на подзаконови нормативни актове по Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, и за какво би трябвало обезателно да имате факс, с цел да подадете годен сигнал за корупция? Тези и още правни парадокси за миналата 2017 година бяха осветлени на специфична гала през днешния ден, съобщи кореспондент на .
Поредните " златни пирони " за българското законодателство бяха забити по време на връчването на премиите на Юридически барометър „ Златен гвоздей “ за най-лоши образци в законотворческата самодейност у нас.
В цялостната 272 публика на Софийския университет преподаватели и студенти научиха кои са тазгодишните правни парадокси, класирани в 12 категории, носещи имената на известни филми. Водещ на колкото занимателното, толкоз и съществено събитие бе Димитър Рачков, който дружно с проф. Даниел Вълчев показа едни от най-печалните образци за правене на нормативна база.
Ето ги и спечелилите:

Победителят още веднъж се оказа и тази година Кодексът за обществено обезпечаване.

Законът за концесиите сграбчи първото място в тази категория, като стана ясно, че той е има едно допълнение преди влизането му в действие. Освен това е изменян още два пъти за първите два месеца след влизането му в действие.

Тук Законът за допълнение на закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на противозаконното добито имущество сграбчи оценката, защото беше признат единствено за 24 часа от народните представители.

Безспорно влиятелното жури от специалисти отреди златния орден на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България - с към 93 учредения за издаване на подзаконови нормативни актове към него.

Тук Законът за устройство на територията се оказа с задачите 82 легални дефиниции.

И тя е... нейното име е... - дефиницията за " пътуващ " в Закона за туризма. Според нея " пътуващ " е " всяко лице, което желае да подписа контракт за туристически пакет или за свързани туристически услуги, или което има право да пътува въз съображение на подобен контракт ".


Тук спечелилият касае локалната власт или по-точно Закона за изменение и допълнение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

Заради една запетая от " по този начин , че " към " , тъй че ", Законът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс справедливо зае почетното място в тази категория, като обаче си я раздели с няколко неуместни ремонти на регламента за персоналните данни GDPR, оповестени в формалния вестник на Европейския съюз, от 23 май 2018 година

Журито недвусмислено класира Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, където в член 48 (1) е записано, че всеки сигнал следва да съдържа:
1. " трите имена, обединен цивилен номер, адрес, телефон, факс , и електронен адрес на подателя, в случай че има подобен ".

Наградата отиде при Закона за собствеността, който е претърпял съществени промени от 1 юни 1996 година до 19 януари 2018 година, а като претекстове е написано, че " Предоставеният с последното изменение период за прекъсване на придобиваната отминалост, във връзка с парцелите - държавна и общинска благосъстоятелност - се явява извънредно непълен ... Във връзка с това препоръчаният с плана за изменение на Закона за собствеността период се явява състоятелен и най-благоприятен , като се планува същият да бъде финален ".

Призът в тази неповторима категория отиде при " Наредба за критериите и реда за установяване на съществуването на съществени ползи в случаите по член 13, алинея 1, т. 13, букви " а ", " е " и " ж " и член 149, алинея 1, т. 2 от Закона за публичните поръчки, които би трябвало да бъдат предпазени при подписване на контракт за социална поръчка или при осъществяване на конкурс за план ".
Наредбата има следната абревиатура:
НКРОНОИСЧ13А1Т13БАЕЖИЧ149А1Т230ПКТДБ3ПСНД3ОПИППНКЗП

Присъстващите в аудиторията чрез овации класираха легалната формулировка за " пътуващ " в Закона за туризма, която в случай че към този момент сте не запомнили, ще цитираме още веднъж. " Пътуващ " е всяко лице, което желае да подписа контракт за туристически пакет или за свързани туристически услуги, или което има право да пътува въз съображение на подобен контракт ".


Заслужава си да напомним, че на предходното връчване на премиите „ Златен пирон” публиката стана очевидец на епична битка за най-абсурдна легална формулировка сред: „ Яйца от охлюви “, които са всички яйца, излюпени от сертифицирани родители до 2 дни от снасянето им? " Лице от български генезис " е лице по смисъла на... Закона за чужденците в Република България”. „ Овца майка “ е всяко женско животно от рода на овцете, родило най-малко един път или на възраст минимум една година” и „ Терористичен акт “ е акт, с който се реализира тероризъм ".
По време на миналогодишната гала наградата на публиката завоюва един подзаконов нормативен акт с впечатляващото заглавие Наредба № 8 от 12.12.2003 година за реда и изискванията за издаване на разрешителни за изключенията от възбраните, въведени със Закона за биологичното многообразие за животинските и растителните типове от приложение № 3, за животинските типове от приложение № 4, за всички типове диви птици, отвън тези от приложение № 3 и приложение № 4 и за потребление на неселективните уреди, средства и способи за хващане и ликвидиране от приложение № 5
Или казано в резюме: НРУИРИЗВЗБРЖРВП№3ЖВП№4ВВДПИТП№3П№4ИНУСМУУП№5
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР