Колко мощна е руската армия? А украинската? Кои части на

...
Колко мощна е руската армия? А украинската? Кои части на
Коментари Харесай

Колко мощни са руската и украинска армии?

Колко мощна е съветската войска? А украинската? Кои елементи на Украйна са под контрола на Русия? Къде отиват украинските бежанци? Кой купува най-вече съветски горива? На тези въпроси дава отговор тази публикация.

Утре 24 февруари 2023 се навършва една година откакто Русия атакува Украйна. Украинската войска съумя да възвърне огромна част от териториите, които бяха окупирани от агресора в първите седмици на войната, само че Русия към момента управлява огромни елементи от страната. Така например на 19 януари 2023 година украинските сили се изтеглиха от град Соледар в Донбас, който от този момент още веднъж е под съветски надзор. 

В тази графика можете да видите с какво разполага армията на Русия и с какво тази на Украйна. Данните демонстрират доста предимство на съветската войска.

Военният бюджет на Русия е на стойност 82,6млрд.$, а на Украйна – 30млрд.$. Руската войска наброява 830900 бойци, против 200000 военнослужащи на Украйна. В тези числа не влизат мобилизираните.

Тотално е превъзходството на Русия във връзка с въоръжението, която превъзхожда Украйна във всички съществени въоръжения. При това, за някои от тях съотношението е по-голямо от 10:1. Например съветските военни самолети са 4182 против 312 на Украйна. При военните хеликоптери броя е 537 против 33. Руските военните кораби и подводници са 598 против 38 на Украйна.

Малко по-добро е съотношението при артилерийските установки. От тях Русия има 14798 против 2489 на Украйна. Украинската войска чака нови тежки западни танкове с цел да може да възвърне паритета от тези нападателни отъжия на бойното поле. Един от тях е страховитият немски танк Леопард 2. В момента те имат 1890 танка против 12566 на Русия. Въпреки оценката на западни специалисти, че Русия е изгубила половината си танкове на фронта, те към момента имат доста преимущество.
 танк Леопард Танк “Леопард 2 ”
На украинската войска не доближават и задоволително боеприпаси за водене на изтощителните бойни дейности в Донецка област.

По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, в Европа до момента са намерили заслон 6,3 милиона украински бежанци. Вътрешно разселени в самата Украйна пък са още 6,6 милиона души. Според Организация на обединените нации доста хора са депортирани в Русия или принудени да емигрират там – особено от регионите на Източна Украйна. Това изяснява огромния брой бежанци в Русия. Някои от тях се пробват да продължат пътя си от Русия към Европа. В нашата инфографика са маркирани единствено някои от страните, в които украинските бежанци са намерили леговище. Числата отразяват формалния брой регистрирани бежанци в страните от началото на войната до момента. 

Според Организация на обединените нации филантропичната обстановка в Украйна се е “влошила фрапантно ”. Около 40% от популацията към този момент зависи от филантропична помощ, с цел да оцелее. 

Икономическото състояние е пагубно. По данни на Световната банка и украинското министерство на земеделието брутният вътрешен артикул на страната се е свил с 35% през 2022 година. В момента 60 % от популацията живее на ръба на бедността. Щетите от унищожаването на вътрешната инфраструктура по време на войната се прави оценка на над 130 милиарда евро.

За разлика от Украйна, обстановката в Русия не е толкоз сериозна, колкото се предвиждаше. Въпреки това специалистите чакат утежняване през тази година заради спомагателните наказания на Европейски Съюз против Русия, признати през февруари. 

Прогнозите за икономическото развиване на Русия се разграничават доста: до момента в който Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) чака съветската стопанска система да се свие с 5,6% през тази година, Международният валутен фонд (МВФ) планува най-малък напредък от 0,3%. 

Приходите на Русия от експорт на сила в началото внезапно набъбнаха след ценовия гърмеж през март 2022, а по-късно поредно спадаха. Към момента те се стабилизираха на предвоенното равнище от декември 2021 година.

С оглед на спадащите цени на газа и петрола, както и на намаляващото търсене, изключително от страна на Европейски Съюз, само че и предвид на стагниращото ползване от страна на Китай, през тази година се чака по-нататъшен спад на приходите на Русия от експорт на сила.

От началото на войната в Украйна постъпиха милиарди евро като военна, филантропична и финансова помощ. С предоставени над 70 милиарда евро Съединени американски щати оглавяват листата. Съединени американски щати са дали обещание милиарди долари помощ за Украйна. Европейски Съюз и неговите страни членки са дали над 50 милиарда евро. Германия е един от най-големите снабдители на оръжие за Украйна. За 2023 е планувана военна поддръжка в размер на 2,2 милиарда евро.

С оглед на голямото военно предимство на Русия над Украйна НАТО също разшири военното си наличие на източния фланг. В балтийските страни бяха ситуирани многонационални бойни сили, а въздушното наблюдаване в района беше засилено.

Поне една от плануваните произшествия не се сбъдна: светът съумя да предотврати световна продоволствена рецесия заради дефицит на жито, от каквато се притесняваха мнозина при започване на войната. Според украинското и американското министерство на земеделието, международното произвеждане на пшеница ще се усили от 778 млн. тона през 2021/2022 година до 783 млн. тона през 2022/2023 година.

Цената на пшеницата, която след съветската инвазия в Украйна доближи най-високата си стойност от над 430 евро за тон през май 2022, междувременно отново спадна до малко под 300 евро. Това я връща покрай нивото на цените преди началото на войната, когато стоката се търгуваше за 275 евро за звук.

Производствените загуби в Украйна – която към момента е един от водещите производители в света – се компенсират от други страни. Най-вече Австралия и Русия усилиха производството си. Според съветската осведомителна организация ТАСС нарастването се дължало на “анексирането на четирите украински територии ”. 

Източник: Дойче веле.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР