Колко лошо е положението на американските банки в действителност? На

...
Колко лошо е положението на американските банки в действителност? На
Коментари Харесай

Колко лошо е положението на американските банки в действителност?

Колко неприятно е ситуацията на американските банки в реалност? На този въпрос дава отговор в собствен разбор CNBC, като напомня и повода - рейтинговите организации за облигации притискаха локалните банки в страната през целия август, което в последна сметка докара до спад на S&P 500 с близо 6% през месеца.     Анализаторите на акции на Уолстрийт, които се занимават с банковия бранш, настояват, че техните сътрудници от Moody's Investors Service, Standard & Poor's и Fitch Ratings, отговарящи за облигационната част, са сбъркали в своите преценки. Те акцентират интервала на повишаване на цените на банковите акции преди оповестяването на рейтингите на облигациите и по-добрите от предстоящото доклади за приходите като доказателство, че нещата са по-добри, в сравнение с считат организациите.    Докато районният банков бранш, проследяван от показателя SPDR S&P Regional Banking, се е намалил с близо 25% от началото на годината до момента, съгласно Morningstar, и е на път да означи най-лошата си година от основаването си през 2006 година поради сложното възобновяване на облагите след дългия интервал на срив на SVB, банковите акции бяха в режим на рали от май до юли, напомня още CNBC.     По-специално акциите на районните банки означават растеж от 35%, преди да стартират предизвестията и понижаването на рейтингите на облигациите. Междувременно съгласно Morgan Stanley облагите им през второто тримесечие са надминали прогнозите с 5%.      По-високите лихвени проценти са повлияли на облагите, само че чистият лихвен приход и маржовете на множеството банки са по-високи, в сравнение с година по-рано. Просрочените заеми за търговски недвижими парцели нарастват, само че остават под 1% от заемите в множеството институции, като някои от банките, посочени от рейтинговите организации, въобще не регистрират такива. Рейтинговите дейности водят до намаляване на борсовия показател на районните банки с 10% за месечния интервал, приключващ на 8 септември, демонстрират още данните на Morningstar, след предизвестието на Moody's от 7 август.     

“Залогът е освен какво може да се случи с банковите акции в бъдеще, само че и дали банките ще могат да изпълнят ролята си в обезпечаването на заеми за останалата част от стопанската система ”, разяснява Джил Цетина, асоцииран ръководещ шеф за банките в Съединени американски щати в Moody's. “Съдбата им в средносрочен проект ще зависи в огромна степен от външни фактори - от това дали Федералният запас ще понижи лихвените проценти през идната година до това какъв брой бързо ще набере скорост връщането в офиса на чиновниците от страна на работодателите. Над всичко това надвисва и въпросът дали до началото на 2024 година ще има криза, която ще задълбочи кредитните проблеми и ще понижи цената на активите на банките, както чака Moody's Investors Service ”. 
Тя показва, че е “разумно да се запитаме дали ще има стесняване на кредитирането в банковия бранш ”, цитирайки изследвания на Федералния запас измежду банкови чиновници, които споделят, че финансовите институции покачват цените на заемите и стягат стандартите за кредитиране.     " Банките играят основна роля във образуването на макроикономическите резултати ", подчертава Цетина.    При всички положения разногласието за положението на банките е обвързван с два съществени аспекта - лихвените проценти и недвижимите парцели, по-специално офис постройките.    Мечият сюжет, показва CNBC, разчита значително на вероятността за криза, която съгласно вложителите в акции и икономистите е доста по-малко евентуална, в сравнение с мнозина смятаха преди шест месеца. На 4 септември основният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус понижава прогнозата на компанията за вероятността от криза в Съединени американски щати до 15%, което значи, че банката вижда единствено базов риск от спад. В същото време звеното за оценка на облигации на Moody's чака криза в Съединени американски щати през идната година, до момента в който звеното за стопански съвещания на компанията - Moody's Analytics, не чака това.    

Макар че дебатите не престават, а мненията на самия Фед са в посока за още покачвания на лихвите, доста вложители към този момент считат, че Фед ще стартира да понижава лихвения % по федералните фондове до пролетта, защото инфлацията отслабва, съгласно CME Fedwatch.  
През март банковите провали са свързани главно с лихвените проценти. Повишаването на лихвите след първия след пандемията растеж на лихвения % по федералните фондове през март 2022 година оставя банките с трилиони долари облигации, записани при по-ниски лихви, чиято стойност спада. Това отваря дупки в балансите на някои банки, а за други се оказва съдбовно.     “В комбиниране с проблемите при комерсиалните недвижими парцели по-високите разноски за финансиране основават " пластове " от опасности отсега нататък. И двете са проблем и се случват едновременно ", споделя Цетина.   Влияние на лихвените проценти върху облагите на банките    Скокът на лихвените проценти заплашва чистите доходи от лихви, които са главен източник на облагите на банките и техния потенциал за дълготрайно кредитиране, настояват рейтинговите организации. Лихвеният приход на множеството банки е намалял през второто тримесечие спрямо първото, като упованията са той да намалее още повече през третото.     Намалява и чистият лихвен марж - разликата сред лихвите, които банките заплащат за средства, нормално депозити, и тези, които събират от заеми и други активи.    

Но спадовете са задоволително лимитирани, с цел да могат банките да компенсират изгубените доходи от други източници. Според Morgan Stanley междинният размер на акциите на районните банки е повишен с 8% след докладите, които са надхвърлили прогнозите за облага приблизително с 5%.   
Бичите прогнози акцентират, че въпреки лихвените проценти да са почнали да понижават облагите на банките през второто тримесечие, до момента въздействието е било нищожно за множеството от тях, а няколко банки даже показват, че по-високите лихвени проценти са нараснали облагите им през последната година. В множеството банки както чистият лихвен приход, по този начин и чистият лихвен марж се показват по-добре през второто тримесечие на 2023, в сравнение с през същото на 2022 година, което прави повишението на лихвените проценти потребно за банковите облаги като цяло.     Анализаторите на Morgan Stanley Манан Госалия и Бетси Грасек разясняват, че множеството банки, даже районните, за които се счита, че са най-уязвими от бягството на инвеститори при повишение на лихвите, също са добавили депозити през тримесечието. Това понижава опасенията, че те ще покачат внезапно лихвите, с цел да задържат клиентите си.     Качеството на заемите се понижава   

Качеството на заемите се утежнява малко, само че към момента е по-добро от равнищата преди пандемията в множеството институции, показва още CNBC. Дори офис секторът към момента демонстрира малко признаци на съществени проблеми, а Moody's назовава актуалното кредитно качество на банките " устойчиво, само че неустойчиво ". 
Затова и доста банки настояват, че мечите прогнози преувеличават проблемите с кредитирането на недвижими парцели, като пропущат какъв брой малко от заемите в действителност са ориентирани натам.     “След всичко казано дотук, изводът може да бъде, че проблемите на банките са задоволително огромни, с цел да лимитират приходите за няколко тримесечия, като в същото време не заплашват платежоспособността им. Анализаторите на Standard & Poor's акцентират, че 90% от банките в Съединени американски щати имат постоянни вероятности, макар че намалиха рейтинга на пет от тях. В последна сметка стабилността в банковия бранш на Съединени американски щати се усъвършенства доста през последните месеци ", написа в умозаключение CNBC.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР