Колко е вероятно да ни струват различните видове отопление през

...
Колко е вероятно да ни струват различните видове отопление през
Коментари Харесай

Колко ще струва отоплението тази зима

Колко е евентуално да ни костват другите типове отопление през зимата, сподели инспекция на NOVA.

Прогнозираните цени за киловат/час отопление са 9,6 ст на парно, 22,7 ст на ток, 5,3 ст на дърва и 8,8 ст на газ.

Защо „ Топлофикация София “ желае по-скъпо парно

Природният газ нараства, какво значи това

В междинния случай отопление на 3-стайно панелно жилище на 1 етаж, с топлоизолация и PVC-дограма, ще излиза към 902 лева за целия сезон на парно (без топла вода), над 2000 лева с печки на ток, към 700 лв. с климатик, 678 лв. с дърва и въглища или към 880 лв. на газ.

Това демонстрират сметките на енергийния специалист Еленко Божков.

Така твърдото гориво остава най-евтиният вид ,

въпреки при започване на есента да има дефицит на дървен материал. Сметките обаче са направени при цена на дървата към 80 лв. за кубик, а при започване на есента на доста места тя към този момент надвишава 100 лв..

Нарства и цената на въглищата. Причината е, че доста хора се запасяват при започване на есента, очаквайки тежка зима като предходната.

Средно на едно домакинство са нужни към 5 кубика дърва за сезона. Това обаче съвсем несъмнено ще остане най-евтиният метод за отопление.

Конкурентно може да е потреблението на електроуред, само че всичко зависи от първичната инвестиция .

Най-евтини, само че и най-големи потребители на сила са така наречен „ духалки”, чиято цена е до 60 лв.. Малко по-скъп е разновидността с маслен нагревател. При такова отопление сметките за ток могат да станат големи.

Климатиците са надалеч по-скъпи, като цената им доближава оттатък 1000 лева, само че съгласно търговците нов апарат се изплаща посредством сметките в границите на 2-3 отоплителни сезона.

Проблемна е обстановката, в която климатикът не е задоволително мощен за размера на помещението или е по-стар и надлежно няма висока енергийна успеваемост. В тези случаи сметките порастват.

Вариантът с централно отопление е незаобиколим за доста хора в градовете.

Сметките обаче демонстрират, че и тази година този вид е по-скъп от дървата и тока. Когато обаче прибавим и сметките за топла вода и осветяване, потреблението на централно отопление към този момент излиза теоритично най-изгодно.

Сметките за парно обаче се усилват в допълнение, когато някой в блока краде отоплителна сила от сградната апаратура, напомни Божков.

Независимо от съответния способ на отопление на нашето жилище цените при всички случаи нарастват, в случай че стените му са тънки, няма налична топлоизолация, дограмата на прозорците е остаряла или прилежащите жилища (когато приказваме за блок) са необитаеми.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР