Колко достъпен е райският газ и има ли пропуски в

...
Колко достъпен е райският газ и има ли пропуски в
Коментари Харесай

Експеримент на БНТ показва колко достъпен е райският газ

Колко наличен е райският газ и има ли пропуски в Закона за храните, който лимитира разпространяването и използването му?

Отговор на този въпрос даде опит на Българска национална телевизия след случая с девойките от Русе, които бяха снимани да вдишват божествен газ послерд бял ден в центъра на града.

Наше подставено лице влезе денонощен магазин в София, където продават всичко - от алкохол и цигари през хранителни артикули като сладкраски произведения. Търсим капсули с божествен газ и машинка за тях. В магазина ги има, дружно с бутилките. А по закон продажбата на божествен газ на малолетни е неразрешена. Оказва се обаче, че за продавача персонална карта не е нужна.

Опитът ни да си купим божествен газ е след следващият случай. В Русе преди дни се появи клип, на който се вижда по какъв начин малолетни девойки дишат божествен газ в центъра на града, закупен от 17 годишен юноша. А от прокуратурата обясниха, че честа процедура е пълнолетни да закупуват божествен газ и да го препродават на лица под 18 години.

Инцидентът в Русе се случва на фона на последните законови промени, гласувани на второ четене в Народно събрание. Според тях райският газ може да бъде употребен в хранителната промишленост, както и в кухните на заведения за публично хранене.

А използването му би трябвало да бъде ясно обозначена. Сред вносителите на проектозакона е министър председателят Николай Денков. Как гласуваните към този момент от нс промени на процедура ще лимитират разпросстранението и използването на божествен газ за поемане измежду малолетните, министър-председателят разяснява по този начин:

" Забраните които са въведени в моменти е за възбрана на божествен газ. Райският газ може да се употребява единствено и само при произвеждане в следени условия. Законодателството прави разлика сред пълнолетни и малолетни лица, само че това е по-специфична материя, която би трябвало да си я гледат юристите с цел да може, в случай че се постанова смяна в законодателството тя да стане по този начин, че да се ползва, а не да сътворяваме единствено спомагателни затруднения ".

Според юристите обаче, измененията са противоречиви и няма задоволително изясненост, по какъв начин тъкмо посредством него ще се реализира по-строг надзор и предварителна защита.

" Тя цялата тази работа наподобява малко на това в този момент с интимната връзка - небрежно признато и недомислено. И след това, но за какво не работи.Въпросният божествен газ, изключително по нощните заведения, се употребява в такива контейнери - балони, в които изобщо не се знае какво е. Просто няма по какъв начин да бъде тествано от контролните органи при тази нормативна уредба и да се знае какво е това нещо. Те нямат и техническите средства за разбор на място, а и контейнерите, които и фабрично се продава, са сменени ", разяснява Петър Славов, правист и някогашен депутат.

Текстовете затрудняват и контролноте органи. В случая - БАБХ.

" Трябва да се води доста съответна техническа документи за използването. Тоест в кои да кажем храни, в кои ястия той се влага. Най-вероятно, с цел да може да се направи съответен надзор от контролните органи - дали същото количество, което е закупено, е вложено в приготвянето на някакви храни или ястия ", сподели Емил Георгиев, юрист.

За по-строги ограничения и даже в поддръжка на вкарването на райския газ в листата с наркотични субстанции се разгласи преди ден и вътрешният министър Калин Стоянов по време на чуване от депутатите в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

" В България към този момент ставаме очевидци на неща, за които са нужни драконовски ограничения. Случаят е тъкмо подобен. Назад във времето има задоволително информация за лица, които са използвали божествен газ и следствията от него. Считам, че и тук би трябвало да се подхващат драконовски ограничения, да се вкара в листата и да се криминализира ", разяснява вътрешният министър.

А другояче - гласуваните преди седмица на второ четене промени в закона за храните, към момента не са обнародвани в държавен вестник, остава въпросът по какъв начин влизането в действие на новите ограничавания, ще бъдат приложени на процедура. И задоволителни ли ще са, с цел да се спре използването измежду малолетни.

По тематиката работиха: Айше Сали, Ерика Шаумян
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР