Колко чист е въздухът в колите? Не много, показват изследванията.

...
Колко чист е въздухът в колите? Не много, показват изследванията.
Коментари Харесай

Зелена светлина: Колко чист е въздухът в колите?

Колко чист е въздухът в колите? Не доста, демонстрират проучванията. Особено, в случай че автомобилът се озове в огромно запушване. Там концентрацията на нездравословни газове е толкоз високо, че постоянно надминава допустимите правила.

Матю Джонсън, професор по химия в Копенхгенския униерситет: Да, когато сте в колата, вие поглъщате непосредствено въздуха от трафика. Газовете, които идват от колите пред вас. А това значи, че равнището на нездравословни газове вътре в автомобила е доста високо. Направихме проби в Лондон и установихме, че замърсяването вътре в колата е с към 20 до 40 пъти над допустимите правила. Данните са както за азотния диоксид, по този начин и за праховите частици.
Традиционните филтри в колите гълтам най-вече праховите частици, само че не и азотния диоксид. За това Матю Джонсън и екипът му основали дребен портативен апарат, който пречиства въздуха в купето на колата.

Матю Джонсън, професор по химия в Копенхгенския униерситет: Искахме да създадем апарат, който да обезпечава чист въздух. Това е химичен филтър, който гълтам азотния диоксид, озона и миризмата от колата. Освен това, нашата цел беше уредът да филтрира и праховите частици от въздуха. Филтърът има два безшумни вентилатора и работи, когато се включи към запалката в колата.
При тестванията в Лондон учените открили, че 10 минути след включването на уреда, равнището на азотния диоксид вътре в автомобила, намаляло с 95 %.

Но купетата на колите не са единственото място, където филтрите ще потвърждават успеваемостта си. Според основателите на уреда, той може да откри необятно приложение.

Матю Джонсън, професор по химия в Копенхгенския униерситет: Той може да бъде употребен на публични места. Например в кафенета, при всевъзможни транспортни средства или вътре в постройките.
Според изчисленията, в случай че уредът се употребява всеки ден за два часа, филтърът би трябвало да бъде сменян един път годишно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР