Колко често, докато вървите по някоя улица, поглеждате към табелата

...
Колко често, докато вървите по някоя улица, поглеждате към табелата
Коментари Харесай

Списание "Улици" - за историите зад табелата

Колко постоянно, до момента в който вървите по някоя улица, поглеждате към табелата с нейното име? А какъв брой постоянно, откакто я прочетете, се замисляте за личността, на която е кръстена? Понякога се оказва, че знаем малко за ориста на индивида зад името... "

Така стартира списанието " Улици ", с което студенти от Софийския университет " Св. Климент Охридски " потапят читателите в света на единадесет персони, оставили дълготраен отпечатък върху историята и културата освен на България, в чиято чест софийски улици носят имената им. Всичко стартира с една домашна работа. Преподавателят Ефрем Ефремов слага задача на своите ученици по дисциплината " Типология на списанието " в специалността " Журналистика ". Задача е групово да се сътвори брой на списание. Младежите от профил " Печат " отделят 3 месеца за изследвания и подготовка, с цел да съумеят да издадат списанието " Улици ".

 Представянето на списание
© Борислав Вълов, Константин Николов

Представянето на списание " Улици " на 6 февруари 2020 година във факултета по публицистика

Студентите показват живота и историите на княгиня Мария Луиза, Мара Белчева, Александър Теодоров-Балан, Адам Мицкевич, Ами Буе, Дими Паница, Филип Кутев, Анна Ахматова, Стефан Стамболов, Фритьоф Нансен, Димитър Иванов Шишманов.

Списанието споделя и за улици по света, наречени на българи - в Чикаго има " Алеко Константинов " ; в съветския град Жуков - на генерал-полковник Владимир Стойчев; в Букурещ - на цяла българска общественост - " Габровени ". В Прага има няколко улици, кръстени на български писатели и революционери, както и в Мюнхен, както и Лондон, както и на доста други места.

Очаква се списанието да излезе в края на месец март на хартия. Тиражът ще бъде 500 бройки и е финансиран от Софийския университет, ще се предлага гратис на читателите. Студентите споделят, че това ще е единственият брой.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР