Колко богати ще са европейците, ако ЕС просто изчезне? Отговорът

...
Колко богати ще са европейците, ако ЕС просто изчезне? Отговорът
Коментари Харесай

Как щеше да изглежда животът в Европа, ако ЕС го нямаше?

Колко богати ще са европейците, в случай че Европейски Съюз просто изчезне? Отговорът е: доста по-бедни. Икономиките на страните членки евентуално ще намалеят с близо 1/5 от сегашните нива, демонстрира отчет на Изследователската работа на Европейския парламент, представен от Euractiv.

Докладът внася изясненост какво би се случило, в случай че актуалната здравна рецесия сбъдне мечтатата на всеки краен евроскептик и обърне процеса на интеграция сред страните членки. Какви биха били загубите, в случай че Европейският съюз не съществуваше?

Според прогнозата на Международния валутен фонд, стопанските системи на страните в Еврозоната ще спаднат със 7.5% до края на годината. Връзката сред европейската интеграция и общия отговор на Европейски Съюз против проблемите носи скъпа информация освен за превъзмогването на актуалните провокации, само че и за гарантирането на дълготрайното бъдеще на блока.

Европейски Съюз е доста повече от стопански съюз, само че без подозрение икономическият аспект играе фундаментална роля в неговия разцвет и въздействия. Европейската интеграция сред страните членки е от основно значение за стимулиране на икономическия напредък.

Докладът на Европейския парламент сочи, че разрушаването на единния пазар на Европейски Съюз би коствало на стопанската система сред 3,0% и 8.7% от груповия Брутният вътрешен продукт. Това са сред 480 милиарда и 1.38 трилиона евро годишно. В други 50 области, където Европейски Съюз има основна роля, загубите биха били 2,2 трилиона евро или 14% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз в границите на 10 години.

Това демонстрира, че премахването на общия пазар и общите регулации би довело до стесняване на иконимиката на Европейски Съюз с сред 17% и 22,7%.

Данните от отчета сочат, че най-големите стопански изгоди за всички жители на Европейски Съюз от съществуването на блока в низходящ ред са: завършването на единния пазар (713 млрд евро); климатичните политики, енергийната успеваемост, вложенията в проучвания и нововъведения (502 млрд евро); завършването на икономическия и паричен съюз (322 млрд евро).

След тях стоят политиките на Европейски Съюз в региона на правораздаването и вътрешните работи (180 млрд евро) и завършването на цифровия пазар (178 млрд евро). Ако напредъкът във всички гореизброени сфери преди пандемията е бил по-изявен, то това би нараснало успеваемостта на блока по време на здравната рецесия, настояват експерите от изследователската работа на Екологичен потенциал.

Статистика по браншове

Но дано разгледаме по-подробно евентуалните загуби за стопанската система на Европа, в случай че Европейски Съюз не съществуваше.

Както към този момент бе казано, загубата на единния пазар би представлявала стопански спад в размер на 8,7% от Брутният вътрешен продукт. От тях 6,6% ще са в резултат на понижената търговия и размер на пазара. Други 2,1% поради по-малката конкуренция.

В случай, че Европейски Съюз е сменен със общоприетоо районно комерсиално съглашение, вносът на артикули би намалял приблизително с 36%, а услугите с 29%. Според изследването, евентуалните разноски от неналичието на Европейски Съюз биха варирали сред 3% и 7% от Брутният вътрешен продукт на блока.

Пълното довеждане докрай на цифровия пазар би означавало спомагателни 110 млрд на година в стопанската система на Европейски Съюз. Финансовата изгода от отбраната на правата на потребителите е към 26.8 млрд евро на година.

Както цифровия, транспортният пазар също не е изцяло приключен. Премахването на оставащите бариери би донесло към 5.7 млрд евро спомагателни доходи. Ускоряването на приемането на законодателството на Европейски Съюз за автоматизираните транспортни средства може да донесе добавена стойност в размер на 29,6 милиарда евро годишно.

При туризма – загубата от рестриктивните мерки върху свободно пътешестване поради пандемията е почти 1 милиард евро месечно.

В сферата на опазването на здравето – по-ефективните дейности на Европейски Съюз против намаляването на разликите сред страните членки би довело до евентуална облага за европейската стопанска система от 72 млрд евро годишно.

Бюджетът на програмата “Еразъм+ ” за обучение и образование за интервала 2014-2020 е в размер на 16.45 млрд евро. Мултиприциращият ѝ резултат е 10 евро за всяко вложено евро.

В сферата на енергетиката – прекосяването към трансгранична търговия с електрическа енергия генерира облага от 3.9 милиарда евро годишно. Пълната интеграция на енергийния пазар би довела до облага от най-малко 29 млрд евро годишно.

“Хоризонт Европа ” е програмата на Европейски Съюз за проучвания и нововъведения. Тя може да прибави към Брутният вътрешен продукт на блока сред 30 и 40 млрд евро годишно в интервал от 25 години. Ако Европейски Съюз изчезне от сферата на миграцията и сигурността , това би довело до увеличение на разноските в размер на 180 млрд евро на година.

Заключението на отчета на Европейския парламент е, че даже посредствен, Европейски Съюз съставлява голям финансов бонус за страните членки . Това ги слага в доста по-силна позиция в актуалната здравна рецесия в съпоставяне със сюжет, при който Европейски Съюз не съществуваше. Това е добавената стойност на блока, която ще изчезне, в случай че процесът на интеграция тръгне в противоположната посока. Пандемията от ковид дава на всички ни добър образец за следствията от дезинтеграцията на блока. Струва ли си да рискуваме сходен сюжет, откакто бурята утихне?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР