Колко бързо може да бъде оказана помощ? Колко хора могат

...
Колко бързо може да бъде оказана помощ? Колко хора могат
Коментари Харесай

Земетресения, цунами, бури – къде е най-опасно на Земята

Колко бързо може да бъде оказана помощ? Колко хора могат да бъдат изведени на несъмнено място? Функционира ли снабдяването с питейна вода при изключителни обстановки? При естествени катаклизми всичко това взема решение за живот и гибел. На тази тематика посвещава своя обява немското сп. “Шпигел ”.

Световен разбор демонстрира кои страни са изключително застрашени, разкрива се и една жестока причинност – при естествени бедствия благоденствието на дадена страна е решаващият фактор за спасяването на оптимален брой хора.

Организацията “Сружение за развиване оказва помощ – дружно за хора в неволя ” (с централа в немския град Аахен и редица представителства по света – б. р.) разгласява международен отчет по отношение на опасности. Обхванати са данни от 171 страни. При разбора учените са взели под внимание освен какъв брой постоянно съгласно статистиката дадени страни са били изумени от естествени произшествия, а също и до каква степен те са готови за сходни катаклизми.

“Рисковете от кастрафи се отнасят най-вече за островни страни и такива с ниски и междинни приходи в Океания ” (редица островни страни в Тихия океан – б. р.), Азия и Централна Америка, показват в отчета учените.

Според тях решителен е най-вече факторът инфраструктура. Когато има задоволително улици и летища, хората бързо могат да се озоват на несъмнено място, а избавителните екипи да доближат до спешните региони. Също постоянна електроснабдителна мрежа, доставяне с чиста питейна вода и задоволително лечебни заведения и лекари са от огромно значение за спасяването на човешки живот по време на естествени бедствия.

Но даже и в богати страни като Съединени американски щати могат да се появат проблеми, както това се случи през 2012 година при урагана «Сънди». Тогава електроснабдяването се срина, а избавителните екипи имаха компликации при напредването до мястото на нещастието.

Според учените и необикновената суша това лято в Европа онагледява разликите сред обособените страни. Докато в Германия реколтата доста пострада, огромната злополука беше избегната, защото Европа има механизми за обезщетения на загуби. В региони на суша, като в Африка, последствията биха били надалеч по-трагични, показват създателите на отчета.

Особено застрашени райони
Списъкът на най-застрашените райони оглавяват тихоокеанските островни страни Ванауту и Тонга. Това ще рече, че там съществува най-големият риск от гибел по време на естествени бедствия. Регионът е изключително заплашен от трусове, цунами и стихии. Също по този начин постоянно наранени са и Филипините, където има опасност от изригване на вулкани и свлачища. Като изключително застрашени се считат също Централна Америка, Западна и Централна Африка, както и Югоизточна Азия.

В международен мащаб Германия е на 155-о място от общо 171. Според показателя най-сигурен е Катар. Това може и да изненадва, само че спрямо други страни пустинната страна доста по-рядко е била наранена от рискови естествени феномени. Към районите с минимален риск от бедствия се числят също Малта и Саудитска Арабия.

България е на 134 място. Непосредствено преди нас като по-опасно място е Италия. Турция, Сърбия и Румъния са много преди нас, което ги прави рискови. Нашият показател за заплаха от естествени бедствия е 4,09 при 50,48 за Вануату.

Наскоро от отчет на Организация на обединените нации стана ясно, че броят на естествените бедствия фрапантно се е нараснал. Между 1997 и 2017 година в международен машаб са починали 1,3 милиона души. 4,4 милиарда са получили пострадвания или са изгубили имуществото си.

Учените предизвестяват, че вследствие стоплянето на климата ситуацията може доста да се обостри. И съгласно Организация на обединените нации нарастването броя на естествените бедствия се дължи на смяната на климата. Учените изброяват наводнения, стихии, жеги, суши и горски пожари.

Най-засегнати са децата
Анализът на учените в последния отчет сочи и позитивни трендове. В международен мащаб в този момент хората са доста по-подготвени при настъпването на естествени бедствия в сравннеие с перода преди шест години. Въпреки това най-страдащи са децата. Според УНИЦЕФ съвсем всяко четвърто дете живее в районите, които са най-засегнати от естествени катаклизми. Само през предходната година над 68 милиона души са били принудени да изоставен родните си места, над половината от тях са били деца под 18 години. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР