Колко българи се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и

...
Колко българи се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и
Коментари Харесай

Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?

Колко българи се обезпечават за пенсия в Германия, Испания и Англия – трите най-привлекателни за българския бежанец страни? И какъв брой изобщо са българите там? Емилия Милчева показва доста любопитни нови данни:

Повече от половин милион българи в дейна възраст - близо 510 000, се обезпечават за пенсия в Германия, Испания и Англия. Това са три от страните в Европейски Съюз с максимален приток на български емигранти. А този половин милион е една шеста от всички трудещи се в България, чиито осигуровки не съумяват да покрият пенсиите на българските пенсионери. Затова и бюджетът постоянно дотира системата с по няколко милиарда годишно. За 2019 година дефицитът на Националния застрахователен институт за пенсиите е 3.7 милиарда лв..

Ако можем да съдим за обичаните цели на българина по броя на емигрантите, то тогава Германия сега е номер едно: тъй като, съгласно статистиката, през последните години броят на българите във Федералната република непрестанно пораства.

По данни, предоставени от Министерството на труда и обществената политика, след присъединението на България към Европейски Съюз през 2007 година и изключително след отпадането на рестриктивните мерки за претовареност за български служащи в Германия през 2014, броят на българските жители във Федерална Република Германия се е нараснал неведнъж.

Българите в Германия

Към 31 декември 2018 записаните в Германия български жители са 337 015 (или 2.9% от популацията на страната), като в интервала 2011 - 2018 броят им се е нараснал 3,6 пъти, сочат данните на Федералната статистическа работа. Социалните специалисти считат, че повишаването им се дължи главно на новата имиграция от България и в доста по-малка степен на повторна имиграция или на новородени на територията на Федерална Република Германия българчета. Само за година броят на българите в страната се е нараснал с 26 600. Най-много са новодошлите българи в региона на Франкфурт - по данни на българското консулство там броят им през 2018 е повишен с 11,8% по отношение на 2017. За същия интервал в региона на Мюнхен е регистрирано повишаване с 9,4%.

По бройка българите (без придобилите немско гражданство) са на шесто място от всички пребиваващи жители на Европейски Съюз в Германия: след Полша, Румъния, Италия, Хърватия и Гърция. И на девето място в общата ранглиста, в която попадат и жителите на страни от целия свят.

Статистиката обаче демонстрира освен растеж на придошлите, само че и на допринасящите в немската обществена система. Ако през 2013 година, според информация на Федералната организация по заетостта, броят на осигуряващите се българи в Германия е бил 33 569, в края на декември 2018 той е близо четири пъти по-голям - 135 228, или малко над 40% от записаните.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР