Колите втора ръка в България поскъпнаха с 10% от началото

...
Колите втора ръка в България поскъпнаха с 10% от началото
Коментари Харесай

Българинът купува най-често коли за между 5 000 и 10 000 лева

 Колите втора употреба в България нарастнаха с 10% от началото на пандемията. Причината е, че вносът понижава фрапантно, поради рецесията с Covid-19 в цяла Европа.

Българските автокъщи внасят остарели коли най-вече от Италия. Заради икономическата рецесия там множеството италиански фамилии карат старите си коли и не купуват нови до момента в който не се възстановят финансово, пише " Труд ".

Затова в автокъщите в Италия няма огромен избор, а искащи да ги купят има освен от България, а от всички балкански страни, разясниха търговци на коли втора употреба. Наред с това понижават българите, които желаят да си купят кола, въпреки тя да е втора употреба.

" По-малкото предложение на втора ръка коли от страна на контрагентите в Италия докара до по-малко коли и в нашите автокъщи, като сега 4-5 търговци чакат за една кола ", изясни Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на коли в България.

Той даде образец, че в случай че преди година един лицензиран търговец в чужбина е предложил към 100 автомобила втора ръка, то в този момент има не повече от 10-15 броя на повишени цени. За да оцелеят автокъщите са свили маржа си на облага, само че все пак цените им са по-високи по отношение на равнищата преди рецесията.

" Преди две-три години за кола, пусната за продажба за 10 хиляди лева, се стремяхме маржът да е 1000-1500 лева, сега облагата се движи сред 500 лева и 1000 лева, което затруднява издръжката на компаниите ", добави Доросиев.

" Пазарът е доста сгънат поради Covid-19, към 30% от автокъщите у нас банкрутираха. Нещата във компаниите, свързани с коли, са трагични, тъй като има дни, в които влизат не повече от 5-6 индивида в една автокъща ", сподели търговецът на коли.

Българите търсят коли втора употреба до към 20 хиляди лева, само че най-често купуват коли на цена сред 5 хиляди и 10 хиляди лева

Екотаксата при първична регистрация на автомобил съществено бърка в джоба на българина, сподели Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на коли в България. " За 4 години екотаксите скочиха от 50 лева на 300 лева

Според наша информация на година се записват към 260 хиляди автомобила, или над 60 млн. лева отиват за екотакси. Но единствено 6 млн. лева се разпределят в екоминистерството, а другите отиват в частни компании ", разяснява той.

Ако се сметнат всички разноски на купувача на кола втора употреба при първичната регистрация, то сумата набъбва до 700 лева, което е към 15% от цената на един средностатически автомобил.

" В момента е доста преференциално да се купи кола втора употреба в България, цените са към момента много допустими.

Например гърците пазарят в нашите автокъщи, макар че Италия по море им е по-близо, имаме и клиенти румънци, сърби, даже от Турция ", сподели още Доросиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР