Колите ще са с екостикери до месеци. Автомобилите, които са

...
Колите ще са с екостикери до месеци. Автомобилите, които са
Коментари Харесай

В битка с мръсния въздух: Колите с екостикери до месеци

Колите ще са с екостикери до месеци. Автомобилите, които са от по-ниска екологична група, няма да се позволяват в дните с превишени правила в централната част на градовете.

Еко стикер ще оказва помощ да се различиват колите. На него ще се отбелязва екологичната група на всяка кола.

Снимка: bTV

В стикера ще бъде вграден и чип, който общинските камери ще улавят, с цел да засекат дали колата, която влиза в центъра на града, е от позволената екологична група. Пунктовете за механически обзор ще издават стикерите след осъществен обзор.

Снимка: bTV
Автомобилът на Димитър Яръмов е на близо 20 години. От техническия обзор излиза наяве, че е по-ниската екологична категория. Шофьорът се тормози, че в случай че стикерите влязат в действие, ще би трябвало да спре колата си от придвижване.

„ За момента може би нямам опция да закупя нов автомобил”, споделя Димитър Яръмов

Екокатегориите са 5. Идеята е тези от най-ниската група - евро 1 и 2, да не влизат в центъра на градовете в дните с високо замърсяване на въздуха. Стикерът с чип ще бъде поставян на предното стъкло.

Снимка: bTV
„ Целта на чипа е да може отдалечено, електронно да може да се следи при нужда, дали даден автомобил влиза и нарушава възбраната. Самата възбрана ще се управлява с камери”, изясни комисар Бойко Рановски, шеф на ИА " Автомобилна администрация ".

Общините ще постановат санкции. В центъра на София - да вземем за пример ще наблюдават 90 камери.

Снимка: bTV
„ Около цялата синя зона съществуваща, по главните булеварди на града - към този момент разполагат с такива камери, разполагат с опция да разчитат номерата на автомобилите”, съобщи Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по превоз в СОС.

Идята е с смяната да се увеличи контрола при осъществяване на техническите прегледи.

„ Проблемът е, че ние не можем да категоризираме категорията на автомобила, длаи евро Мнула, евро 6, 5”, поясн Антон Кастрев, ръководител на комисия на пункт за механически обзор на коли.

Промените следва да бъдат признати с промени в наредбата за инспекция на техническата редовност на транспортните средства.

Очаква се до няколко месеца уредите в пунктовете за механически обзор да бъдат свързани с автомобилната администрация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР