Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител. Една печка

...
Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител. Една печка
Коментари Харесай

1 печка мърси въздуха като 18 коли


Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител. Една печка замърсява колкото 18 коли, сподели пред Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев.

Най-вредни за хората са дребните прахови частици от 2,5 микрона, тъй като те навлизат в дихателната система и повреждат органите, изясни лекарят. Според него маските за лице са обикновена отбрана. Като ограничения той предлага хората да гледат стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато на открито е по-мръсно, в сравнение с в стаята.

Д-р Симидчиев е на мнение, че България би трябвало да употребява норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а друг на Европейския съюз. Този на СЗО за естествени стойности на замърсяване е два пъти по-нисък, посочи той.

БГНЕС напомня, че съгласно неотдавна оповестените данни на Европейската организация по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е действително рисков за човешкото здраве.

Според интернационалния уебсайт за непорочност на въздуха – airvisual.com, София се подрежда на трето място в света по рисково замърсен въздух. Само стойностите в Делхи, Индия, и в Лахор, Пакистан, с малко надвишават мръсотията, която софиянци дишат. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай, Индия, дишат по-чист въздух от жителите на София. Тази висока позиция в класацията на уеб страницата София „ завоюва “ за първи път през миналата седмица.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР