Количеството пластмасови отпадъци, трупащи се в океана и убиващи морския

...
Количеството пластмасови отпадъци, трупащи се в океана и убиващи морския
Коментари Харесай

Пластмасови отпадъци задръстват океана и убиват морския живот

Количеството пластмасови боклуци, трупащи се в океана и убиващи морския живот, може да се утрои през идващите 20 година, в случай че фирмите и държавните управления не понижат фрапантно производството на пластмаса. Това се показва в ново изследване, представено от БГНЕС.
Консумацията на пластмаса за еднократна приложимост се е нараснала по време на пандемията на ковид, показват от Международната асоциация за твърди боклуци. Маските за лице и латексовите ръкавици плуват всекидневно край отдалечените плажове в Азия. Депата по целия свят са задръстени с рекордни количества опаковки за храна.
Новото изследване, извършено от учени и специалисти от промишлеността за благотворителните тръстове на Pew и SYSTEMIQ, предлага решения, които биха могли да понижат планувания размер пластмаса, влизащ в океана, с повече от 80%.
Пътната карта за превъзмогване на рецесията с пластмасовите боклуци в окана е измежду най-подробните, предлагани в миналото в систематизирано проучване на учените.
Ако обаче не се подхващат дейности, количеството пластмаса, която излиза в морето всяка година, ще нарасне от 11 милиона тона до 29 милиона тона, което кумулативно ще докара до струпване на 600 милиона тона в океана до 2040 година - еквивалентното тегло на 3 милиона сини кита. Данните от изследването, оповестено в списание Science, споделят още:
„ Замърсяването с пластмаса е нещо, което визира всички. Това не е „ ваш проблем и не е мой проблем “. Това не е проблем на една страна. Това е проблем на всички “, споделя Уини Лау, старши управител в Pew и съавтор на изследването.
Стратегията, заложена в отчета, включва пренасочване на стотици милиарди долари от вложения в произвеждане на пластмаса в различни материали, уреди за преработване и разширение на събирането на боклуци в разрастващите се страни.
Това ще изисква прелом от енергийната промишленост, която бързо построява нови химически фабрики по целия свят, с цел да усили производството на пластмаса, защото обичайният ѝ бизнес с горива ерозира от увеличение на по-чистите енергийни източници.
Количеството създадена пластмаса годишно се повишава бързо от 1950 година, когато световното произвеждане възлиза на 2 милиона тона. През 2017 година това число е 348 милиона тона и се чака да се удвои още веднъж до 2040 година, пресмята изследването.
Големите производители на пластмаса, в това число ExxonMobil, Dow и Chevron Phillips Chemical, обявиха, че са решени да се оправят със замърсяването с пластмаса, макар увеличението на производството. Проектите, които финансират, се концентрират върху почистването на отпадъците.
Документът предлага обаче държавните управления да ползват закони, с цел да попречват производството на нова пластмаса и да дават дотации за други възможности за многократна приложимост.
Пластмасовата промишленост лобира против възбраните на държавното управление за пластмаса за еднократна приложимост.
Някои от най-големите купувачи на пластмаса са компании за потребителски артикули като Coca-Cola, PepsiCo, Nestle и Unilever. Всички те поеха ангажимент да употребяват по-голямо количество рециклирано наличие в продуктите в бъдеще.
Но актуалните държавни и корпоративни задължения ще понижат количеството пластмаса, постъпваща в океана, единствено със 7% до 2040 година, установи изследването на Pew и SYSTEMIQ.
За да се понижи потокът от пластмаса към океана с 80%, ще е належащо потреблението на хартия или компостируеми други възможности на пластмасата за еднократна приложимост, а опаковките би трябвало да бъдат модифицирани, с цел да надвишат двойно каузи на рециклируемия материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР