Коли с автопилот ще виждат и през асфалта Масачузетският технологичен

...
Коли с автопилот ще виждат и през асфалта Масачузетският технологичен
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Коли с автопилот ще " виждат " и през асфалта

Масачузетският софтуерен институт (MIT) създава технология, която ще разреши на самоуправляващите се коли да " виждат " през пътната настилка. Идеята на учените е да дадат повече благоприятни условия на транспортните средства да откриват своето тъкмо местонахождение, изключително когато пътят е засипан със сняг, има гъста мъгла или толкоз неприятни метеорологични условия, че пътната маркировка на процедура не може да се види.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента в общия случай колите с автопилот разчитат на камери и датчици за засичане на светлина (LIDAR), с цел да се нареждат точно на пътя. Но когато стартира да вали сняг, нормално той скрива маркировката на пътните ленти и за автомобила става комплицирано да разбере къде тъкмо се намира - нещо, което може да докара до съдбовни последствия.



Затова екип от лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към MIT е създал система, наречена Localizing Ground Penetrating Radar (LGPR). Тя картографира в действително време повърхността, по която колата се движи, и то на дълбочина към три метра.

" Ако вземеш лопата и започнеш да разкопаваш даден път, всичко, което ще намериш, са трошляк, почва и нечистотия. LGPR обаче ще разпознае характерни детайли и като ги съпостави с картата, която е основал досега, ще се ориентира къде тъкмо се намира на пътя. И то без да се нуждае от камери и лазери ", споделя доктор Теди Орт от лабораторията на MIT. Според откривателите технологията работи даже при паркиране в гараж, сканирайки бетона и металната арматура в него.

В момента екипът работи по миниатюризация на системата, чиято ширина е към 2 метра - много повече от употребяваните сега камери и LIDAR датчици.
Adidas ще прави обувки при нулева гравитация

Големият производител на спортна екипировка Adidas възнамерява да организира през идващия месец новаторски теоретичен опит на Международната галактическа станция (МКС). Неговата задача е да ревизира какво е въздействието на безтегловността върху направата на материали за обувки от последващо потомство.

За задачата идната товарна капсула, която ще излети към МКС на 2 март, ще носи на борда си специфична доставка пелети, направени от термопластов полиуретан. Въпросният материал е патентован от Adidas под името Boost и служи за направата на новаторски подметки за спортни обувки.



По време на опита пелетите ще бъдат " инжектирани " под налягане в специфичен шаблон, като тяхното държание, взаимоотношение, дефинитивно разполагане в пространството и превръщането им в еднообразен конструктивен материал за подметка ще бъде снимано с високоскоростна камера.

От Adidas допускат, че проучването на процеса в изискванията на микрогравитация ще им разреши да основават още по-авангардни обувки в близко бъдеще. След края на опита въпросният шаблон ще бъде върнат на Земята, а откривателите на компанията дават обещание да схванат " какво е нужно, с цел да се сътвори " в действителност извънземна " технология за потребностите на бегачите ".
Crew Dragon се готви за по-дълга орбитална задача

Премиерният полет на частната галактическа капсула Crew Dragon, създадена от компанията SpaceX, най-вероятно ще продължи много по-дълго време от плануваното.

По проект апаратът би трябвало да бъде изстрелян към Международната галактическа станция (МКС) на 7 май с двама души на борда - астронавтите изпитатели Боб Бенкен и Дъг Харли. Първоначално се предвиждаше те да прекарат на орбиталния комплекс една или две седмици, след което да се върнат на Земята, демонстрирайки, че Crew Dragon е задоволително безвреден.



Преди към месец обаче от NASA намекнаха, че задачата може да бъде удължена, тъй че Съединени американски щати да могат да поддържат най-малко трима души екипаж на МКС, до момента в който се изчистят техническите провокации пред другата частна капсула - Starliner на Boeing. През предишния уикенд от щатската галактическа организация разгласиха в Twitter фотогалерия от подготовка на двамата астронавти изпитатели, които се приготвят за ремонтни действия със скафандри в открития Космос. Това бе признато като индиректно доказателство, че задачата на Бенкен и Харли фактически ще бъде удължена. Няколко часа по-късно от NASA също потвърдиха това, без да дават спомагателни детайлности.

Предполага се, че съгласно новия проект Crew Dragon ще остане свързан с Международната галактическа станция сред месец и половина и три месеца. След това двамата астронавти изпитатели би трябвало да бъдат заменени от първия формален екипаж на частната капсула - американците Виктор Гловър и Майкъл Хопкинс, както и японския астронавт Соичи Ногучи. Тримата би трябвало да останат на орбиталния комплекс към половин година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР