Колекцията от над 120 китара на бившия вокал и китарист

...
Колекцията от над 120 китара на бившия вокал и китарист
Коментари Харесай

The Black Strat на Дейвид Гилмор стана най-скъпата китара в историята

Колекцията от над 120 китара на някогашния вокал и китарист на " Пинк Флойд " Дейвид Гилмор надмина всички пазарни прогнози по време на търг, провел се в нюйоркския клон на аукционна къща " Кристис " през вчерашния ден.

Цялата сбирка бе продадена за 21,5 млн. $, които ще бъдат употребявани за активността на благотворителната фондация на музиканта.

Звездата на търга обаче бе именитият черен " Фендър Стратокастър ", прочут като The Black Strat. Китарата бе продадена за 3 970 000 $, с което сложи и нов връх.

Друг огромна удар направи и акустичната китара от 1969 Martin D-35, употребена за записите на Wish You Were Here, която в началото бе оценена да доближи сред 10 и 20 хиляди $, а най-после бе продадена за 1 095 000.

Отделно от това различен негов " Фендър Стратокастър ", прочут като #0001 и употребен в записите на The Wall доближи цена от 1 815 000 след четириминутно наддаване.

Друга китара от същите записи - Gibson от 1955 година модел Les Paul Goldtop отиде при нов притежател против 447 хиляди $.

Когато разгласи желанието си да продаде огромна част от китарите си на търг в края на януари, Гилмор показа, че възнамерява да го стори още от 1987 година насам. Освен, че освободят огромно пространство в дома му, по този начин инструментите ще донесат наслада на други хора, а в подмяна ще съберат средства за значими дела. " Тези китари бяха доста положителни с мен. Те са ми другари. Дадоха ми доста музика. Просто мисля, че е време да си заминат и да служат на някой различен. Моето време с тях мина. Разбира се, парите, които ще бъдат събрани с тях, ще сторят голямо количество доброта на света - това е желанието ми. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР