Колекцията от икони на Регионален исторически музей – Бургас се

...
Колекцията от икони на Регионален исторически музей – Бургас се
Коментари Харесай

Откраднати и реставрирани икони ще бъдат показани в Нощта на музеите в Бургас

Колекцията от икони на Регионален исторически музей – Бургас се назовава „ Спасени съкровища “. Те са били откраднати от разнообразни храмове, само че по-късно са открити от полицията и предадени в музея. За реставрацията им са положени доста старания. Събирани са средства от разнообразни акции, стратегии, дарения от Община Бургас и жители. Инициативата стартира през 2014 година и към момента продължава. Actualno.com посвети репортажи на процеса на възобновяване и апелите на историците за набиране на средства. Общата сума постъпила от дарения през предходната година е над осем хиляди лв..

„ В музея иконите са обект на изследване, на проучване и това дава опция за разкриването на тяхната богата същина “, сподели Иванка Делева, която е основен организатор на Историческата експозиция и добави, че експонатите в иконната зала се радват на огромен интерес.
„ Можем да ви уверим, че средствата, които са постъпили по отношение на извършената дарителска акция са предопределени, по волята на донорите, единствено за тази цел и за това ще бъдат употребявани “ добави Делева.
Днес от Регионален исторически музей оповестиха резултатите от дарителска акция, която продължава до цялостното възобновяване на светините, които са 19 на брой. 12 от тях са изцяло възобновени.

Иконите, на които е даден втори късмет за живот, са от края на 19-и век. Те са с друга степен на увреждане. Повечето са в доста неприятно положение заради обстоятелството, че са били откраднати и погрешно съхранявани.
Още седем от творбите на старите зографи следва да бъдат реставрирани и показани в цялостния им искра.
На събитието участваха и някои от донорите, които получиха благодарствени грамоти. Те бяха връчени от заместител кмета по просвета, туризъм и спорт на Община Бургас Диана Саватева и от шефа на РИМ – Бургас доктор Милен Николов. „ Радвам се, че тази самодейност е увлякла и е събрала в една общественост хора, които евентуално не се познават и може би в никакъв случай няма да се срещнат. Но те по някакъв метод са станали сътрудници в спасяването на нашите икони. Мисля, че тази самодейност има потенциал да продължи. Защото смисълът е тъкмо в това - хората да бъдат осведомени и да знаят повече какво притежаваме ние като културно – историческо завещание “ сподели Диана Саватева.

Директор на РИМ – Бургас доктор Милен Николов благодари на всички донори и удостовери, че работата по възобновяване на експонатите следва, защото според от положението им, процесът може да продължи до две години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР