Колекторските фирми да не могат да събират задълженията за просрочени

...
Колекторските фирми да не могат да събират задълженията за просрочени
Коментари Харесай

Омбудсманът: Колекторите не могат да отнемат COVID добавката

" Колекторските компании да не могат да събират отговорностите за просрочени битови сметки - ток, вода, парно ". Това съобщи в ефира на „ Твоят ден” по NOVA NEWS омбудсманът Диaна Ковачева. До нея са достигнали и сигнали за пенсионери със запорирани сметки, които не могат да си получат Коронавирус добавката, тъй като им се удържат пари. " Направила съм предложение за законодателна смяна, която да не разреши тази помощ да им бъде отнемана ", акцентира Ковачева.

„ Изпратила съм рекомендация до госпожа Корнелия Нинова, която се ангажира с тематиката за промени в Закона за колекторските компании. Според мен е извънредно значимо, когато се стига до колекторска компания, индивидът, от който ще се събират отговорности, авансово да се е съгласил за това. Контролът и опцията на наказания, когато колекторските компании нарушават разпоредбите би трябвало да залегнат в закона”, безапелационна е омбудсманът.

По думите ѝ постоянно хората научават, че са стигнали до колекторкак компания, когато стартират да им звънят и да ги тормозят по телефона. „ Важно е да бъде регламентирана активността на колекторските компании. Хората се оплакват, че са подложени на тормоз и закани, което е недопустимо. След това е значимо те да бъдат задължени да дават вярна и точна информация за дълга. Хора ми алармират, че им се предявяват претенции за изтекли по отминалост или платени към този момент задължения”, разясни Ковачева.

Длъжниците се оплакват и от компании за бързи заеми. „ Там също няма регулация. Хората се обръщат към тях, когато са затруднени, и попадат в голям брой клопки – несъразмерни неустойки, високи такси”, сподели омбудсманът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР