Колекторите да събират дълг само при изричното ни съгласие. Такова

...
Колекторите да събират дълг само при изричното ни съгласие. Такова
Коментари Харесай

Омбудсманът: Колекторите да събират дълг само при изричното ни съгласие

Колекторите да събират дълг единствено при експлицитното ни единодушие. Такова мнение омбудсманът Диана Ковачева е изпратила до министъра на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова по отношение на оповестения за публично разискване законопроект за събиране на вземания по потребителски контракти, добил известност като Закон за колекторите.

" Смятам, че от най-голямо значение е посредством закона по явен и безапелационен метод да се пресекат всички недобросъвестни практики, употребявани досега за прилепяне и принуждаване на хората да заплащат, без вземане предвид с персонално, фамилно и здравословно състояние, на изтекли по отминалост задължения, с способи на ръба на закона и с позоваване на неразбираемо по какъв начин неведнъж нарастнали задължения ", написа проф. Ковачева.

В мнението си тя обръща внимание, че в законопроекта липсват две доста значими за правата на жителите гаранции.

На първо място това е предварителното единодушие на длъжника вземането му да може да бъде трансферирано на трето лице, друго от кредитора.

Общественият бранител упорства единодушието да бъде уговорено като обособена уговорка в контракта или анекс, а не като част от общите условия, с които множеството жители не се срещат в детайлност при подписването.

" По този метод самият дебитор ще може да реши дали позволява да заплаща или от него да бъде събиран дълга от лице, друго от кредитора. Ако не бъде обещано категорично единодушие, има риск жителите въобще да не схванат, че са се съгласили дългът им да бъде трансфериран на друго лице ", акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание и на различен прочут факт, а точно, че когато се трансферират отговорности, те се купуват на доста по-ниска стойност от дължимата сума .

Затова съгласно омбудсмана е заслужено кредиторът първо да предложи на длъжника да изкупи задължението си, само че при същите условия, при които би го продал на колектор.

" Проблем виждам и в обсега на оферти законопроект. Разпоредбата на член 1 засяга необслужваните потребителски контракти, само че в този обсег не влизат банковите заеми и тези, отпускани с контракт от компаниите за бързи заеми, а точно от тяхното извънсъдебно събиране от колектори страдат на-голяма част от жителите. Също по този начин е неразбираемо дали под " необслужвани " се схваща напълно или отчасти необслужвани ", добавя публичният бранител.

За да се пресекат недобросъвестните практики, Диана Ковачева упорства да се планува извънсъдебното събиране на вземания да се реализира единствено от лице, което е вписано в указател.

" Правилно и правилно е уведомяването за прехвърлянето да е от страна на първичния заемодател, само че считам, че към посочените реквизити на уведомлението следва да се добави и размерът на непогасения излишък на дълга, несъмнено без размера на законната рента, защото тя се начислява до окончателното погашение на задължението. При посочването на дължимия излишък от първичния заемодател ще може да се реши и дали се съблюдава наредбата на член 10 от закона, а точно новият заемодател да не може да желае от длъжника заплащане, друго от контрактуваното, а новият заемодател да има право единствено на рента за времето на забавата ", показва омбудсманът.

Във връзка с уведомяването проф. Ковачева отбелязва, че не е регламентирано по кое време длъжникът се смята за съответно известен, както и че не е категорично написано пред кого и по какъв ред той може да оспори вземането си.

" Подробно са разказани дейностите, които колекторът не може да подхваща по отношение на длъжника и това е извънредно значимо, защото точно в тази тенденция са огромна част от недоволствата на хората ", акцентира публичният бранител.

Диана Ковачева показва и значимостта на обособен указател, в който да бъдат вписани колекторските компании, а извънсъдебното събиране на вземания да не може да се реализира от сдружения, които не са включени в него. Но акцентира, че би трябвало деликатно да се обмислят критериите, на които би трябвало да дават отговор тези компании, с цел да бъдат позволени до регистриране.

Омбудсманът обръща внимание и на едно от основанията за служебно изтриване на разположение от регистъра, а точно при жестоко или редовно нарушаване на Етичния кодекс за професионална нравственос и държание. В същото време, по член 16, сдруженията за събиране на вземания не са длъжни да членуват в професионални организации на лицата, предоставящи такива услуги и надлежно не са задлъжни да одобряват Етичен кодекс за професионална нравственос и държание, което пък на собствен ред да даде съображение за тяхното изтриване.

На последващо място, Ковачева показва, че липсва норма, която да позволява потърпевши жители самостоятелно да алармират контролния орган - Комисията за отбрана на потребителите, за осъществени по отношение на тях нарушавания от страна на колектори. Това съгласно оферти план могат да вършат единствено сдруженията на потребителите, които да осведомят документално контролния орган в седемдневен период, като му дават всички налични материали.

Сред другите оферти на омбудсмана е възбрана отговорностите за комунални и битови услуги да се трансферират на компании за събиране на вземания.

" Задълженията за парно, ток, вода и услуги на мобилните оператори са измежду сензитивните за жителите тематики и следва да се подхожда деликатно ", предизвестява омбудсманът.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР