Колективен трудов договор в металургията бе подписан днес в Министерство

...
Колективен трудов договор в металургията бе подписан днес в Министерство
Коментари Харесай

В Министерството на икономиката се подписа Браншов колективен трудов договор в металургията


Колективен трудов контракт в металургията бе подписан през днешния ден в Министерство на стопанската система. „ Делът на металургията в създадената промишлена продукция е 13% през 2017 година, като се регистрира и растеж на заетите в бранша “, съобщи зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, в чието наличие бе подписан документът. Заместник-министърът е ръководител на Отрасловия съвет за тристранно съдействие „ Металургия “ към Министерство на стопанската система.

Той посочи, че фирмите стават все по-иновативни и по този метод основават по-високи равнища на добавена стойност. „ Добавената стойност в металургията е от 2,5 пъти до 5 пъти по-висока от междинната стойност на един ангажиран в индустрията на страната. Средната работна заплата в бранша също изпреварва доста тази за страната, като тя е 1 700 лева И два пъти по-висока от тази в приработващата индустрия “, сподели още зам.-министърът.

По време на подписването на груповия трудов контракт стана ясно, че усъвършенстваните параметри са следните: усилва се минималната съществена месечна заплата с 18%, като тя изпреварва с 100 лева минималната работна заплата за страната. Допълнителното трудово заплащане за времето, в което служащият е разполагаем на работодателя отвън територията на предприятието, се усилва 2 пъти. Допълнителното трудово заплащане за отработен нощен час се усилва с 11%, цената на безплатната храна нараства с 10%, а спомагателното подкрепяне на служащите при преустановяване на трудов контракт с упражнено право на пенсиониране се усилва с 20%.

Представителите на синдикалните организации и на работодателите благодариха на Министерството на стопанската система за поддръжката. Те акцентираха, че за тях е извънредно значимо, че ведомството е съпричастно с груповото договаряне в сектора и работи интензивно за просперитета на металургичните предприятия и благоденствието на работещите в металургията. В умозаключение зам.-министър Борисов изрази удовлетворение от съществуващата синергия сред синдикати и работодателии вяра, че този успешенопит да се придвижи и в останалите браншове на българската стопанска система.

На събитието участваха Васил Яначков, ръководител на Структурни фондове „ Металици “ - КНСБ, Людмил Павлов, ръководител НФ „ Металургия “ - КТ „ Подкрепа “ и Антон Петров, ръководител на УС на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ).

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР