Колежът Св. Августин отваря врати на 3 януари 1884 г.,

...
Колежът Св. Августин отваря врати на 3 януари 1884 г.,
Коментари Харесай

Ето го първото учебно заведение в Пловдив СНИМКА

Колежът „ Св. Августин " отваря порти на 3 януари 1884 година, с помощта на успенският духовник Александър Шилие. Училището стартира единствено с 10 възпитаници, само че бързо се развива в цялостно приблизително католическо образователно заведение, оповестява PlovdivTime.bg
От 1890 година до 1908 година под управлението на Ели Бикмар колежът придобива престижа на същинска френска гимназия. От образователната 1893 – 1894 година към колежа е основан и интернат. През 1897 година, когато приключва първият гимназиален випуск, образователното заведение е прието публично от Министерството на националното просвещение.

Първоначално образователното заведение се е помещавал в постройката на бейски конак, само че в следствие през 1910 година там се реалокира музеят на колежа, а самият той се разположил в нова, съвременна триетажна постройка, проектирана от проектант проф. Мариано Пернигони.

По време на Балканската война образователните занятия са прекратени, а колежът е трансфорат в болница със 150 кревати. След войната управлението още веднъж се заема с преподаване, като мисли и за уголемение. Собствениците на прилежащите парцели обаче желаят прекомерно високи цени. Едва през април 1914 година е положен главният камък на новата пететажна постройка отвън града, покрай Сточна гара.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР