Колегите от Софийската градска прокуратура категорично установиха, че България няма

...
Колегите от Софийската градска прокуратура категорично установиха, че България няма
Коментари Харесай

Гешев: България няма нищо общо с взрива на Кримския мост, това е поредната руска хибридна атака

" Колегите от Софийската градска прокуратура изрично откриха, че България няма нищо общо с гърмежа на Кримския мост. Това е следващата съветска хибридна офанзива против европейската общественост. "

Това написа в Туитър основният прокурор Иван Гешев във връзка завършилата инспекция по така наречен " българска диря " във гърмежа на Кримския мост.

Колегите от Софийската градска прокуратура изрично откриха, че България???????? няма нищо общо с гърмежа на Кримския мост. Това е следващата съветска хибридна офанзива против европейската общественост????????.
— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG)

Припомняме, че Кримският мост беше взривен при неразбираеми условия на 8 октомври м.г. Ден по-късно Москва разгласи, че офанзивата е готова от украинските спецслужби благодарение на съветски жители и на непознати страни.

 

Според съветското следствие гърмежът е породен от камион, който се е движил по маршрута - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Взривното устройство е било замаскирано в рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе при започване на август. В резултат на гърмежа се възпламениха резервоарите с гориво на влака, който е прекосявал по моста.

Още тогава българските служби оповестиха, че България няма нищо общо със случая.

 

От инспекцията на нашите служби излиза наяве, че товар с сходни характерности е минал през страната ни в директен режим. У нас е влезнал въпреки това членка на Евросъюза, бил е в запечатан резервоар и под митнически контрол. Напуснал е страната 17 септември през пристанище Бургас към страна, друга от Русия.

Контейнерът, в който е бил този товар, не е бил на взривения камион. В момента се намира в склад на спедиторска компания в друга страна, която също не е Русия. Т.е., връзка сред България и гърмежа на Кримския мост няма и не може да се търси.

 

Веднага след атентата в Русия бяха арестувани осем души, които съгласно ФСБ са забъркани във взривяването на Кримския мост. Петима от тях са съветски жители, а останалите трима на Украйна и Армения. Впоследствие броят на арестуваните се усили с още трима.

Според формалната съветска позиция случаят е терористична офанзива на украинските служби. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отхвърли страната му да е забъркана във гърмежа.

Движението по шосейната и железопътната част на моста бе обновено дни след гърмежа. Пълният ремонт на оборудването обаче се чака да бъде приключен едвам към средата на юли 2023 година

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР