Коледните празници наближават. Очаква се 540 000 българи да поемат

...
Коледните празници наближават. Очаква се 540 000 българи да поемат
Коментари Харесай

Почивка по празниците в България излиза по 300 лв. на човек, в чужбина - над 500 лв.

Коледните празници наближават. Очаква се 540 000 българи да поемат на път в интервала към тях. Тази година обаче има повишение на цените за почивките и екскурзии по Коледа.

Разходите в България за отмора на човек от Института за оценки и разбор в туризма пресмятат на 316 лева, или 1 264 лева за четиричленно семейство.

В чужбина цената на човек е по-висока – 530 лева, а за четиричленно семейство – 2 120 лева Предпочитаните дестинации за почивка у нас обичайно остават курортите в Централна и Югозападна България, както и морските курорти, предава bTV.

По Коледа и Нова година още веднъж максимален брой българи ще пътуват за Турция, Гърция, Италия, Македония, Сърбия, Германия и Испания. Характерно за дестинации като Германия и Испания да вземем за пример е българската диаспора там и фактът, че по това време на годината доста българи пътуват, с цел да прекарат празниците дружно със своите близки.

Колко ще ни излезе пътуването по празниците

Ранните записвания за коледно-новогодишните празници съвсем завършват, а множеството хотели по зимните ни курорти са цялостни. За поредна година в Банско са от ден на ден чужденците, които ще посрещнат новата година у нас.

„ Това, което мога да ви кажа, е, че продаваме последните свободни стаи за Нова година и за Коледа и многото нови услуги, които предлагаме. Спрямо предходната година 80% ще бъдат чужденци, 20% ще бъдат българи”, изясни Джули Христова, която е общоприет управител на хотел в Банско.

В този хотел офертата за едно 3-членно семейство за Нова година е към 900 лв.. Христова описа, че сънародниците ни към този момент по-рядко честват в курортите в България. Само преди 5 години българите, които посещават родните места за празниците, са били фрапантно повече. По думите ѝ българинът ще се върне в планинските ски курорти, когато всеки един хотелиер прави задоволително добра инвестиция, с цел да предлага една хубава база с доста екстри вътре.

Най-търсени за отмора в чужбина остава обичайните дестинации като Турция, Македония, Гърция и Румъния. Сред по-необичайните шлагерът сега е Лапландия, а цената е някъде към 1900 евро за седем нощувки.

Туроператорите припомнят да бъдем деликатни с организирането на екскурзия, тъй като честа процедура е в пакета да не е обявена и цената за превоз.

За Атина да вземем за пример цената за 4 нощувки е 279 лв., само че със личен превоз. За Мадрид е към 1040 лв. – със аероплан.

За страните от Източна Европа пакетите са към 400 лв., само че от ден на ден фамилии стягат куфарите за екзотични дестинации, до които се стига със аероплан, а цените им стартират от 1500 лв. на човек.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР