Коледните пости започват на 15-ти ноември. Те продължават 40 дни

...
Коледните пости започват на 15-ти ноември. Те продължават 40 дни
Коментари Харесай

Коледните пости започват днес: Какво е позволено и какво не

Коледните пости стартират на 15-ти ноември. Те не престават 40 дни и са вторите по дълготрайност след Великденските пости.

Коледният пост се назовава и Малка Света Четиридесетница. Постите не престават до Бъдни вечер, когато е и последният ден, в който на трапезата участват безмесни и безмлечни ястия.

По време на Коледните пости не е позволено да се ядат артикули от скотски генезис – мляко, кашкавал, сирене, животинска лой, извара и несъмнено, месо. Алкохолът също е строго неразрешен, а изключение прави единствено аленото вино, което е знак на Христовата кръв. То може да се употребява в умерено количества, като се изключи сряда и петък.
Ето и кои храни са разрешени по време на Коледните пости:
15 - 22 ноември – единствено растителна храна с олио

23 - 29 ноември – рибата е позволена

30 ноември - 6 декември – рибата е позволена (Андреев ден – Никулден)

13 декември - позволява се риба

14 - 19 декември – позволява се риба

20 - 24 декември – единствено растителна храна с олио (Игнажден – Бъдни вечер)

25 декември - завършек на постите

Постите не се показват единствено в ограничаване от храна, само че и от интимни връзки. Освен това хората, които постят би трябвало да бъдат смирени и да се въздържат от неприятни намерения и думи. Нравственото филтриране върви ръка за ръка с физическото.

Коледните пости са чудесна причина да пречистите организма си. Ако 40 дни ви се виждат прекомерно дълъг интервал, то можете да постите единствено първата и последната седмица. Постите не се предлагат за дребни деца, бременни и кърмещи дами, както и за възрастните хора. За тях църквата прави изключение и се позволява консумация на млечни артикули, само че не и месо.
Разрешени храни по време на Коледните пости
Ориз, нахут, леща, кълнове, соеви артикули, фасул, ориз, пълнозърнести артикули, жито, растително сирене и кашкавал. Позволени са всички типове семена и ядки, защото те са богати на белтъчини и сила. Орехи, бадеми, фъстъци, тиквено, слънчогледово и ленено семе, както и сусам. Фъстъченото масло и сусамовият тахан също са разрешени. Разбира се, потреблението на плодове и зеленчуци е наложителна, с цел да обезпечат на организма нужните минерали и витамини.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР