Коледните пости са последният пост през годината, който е с

...
Коледните пости са последният пост през годината, който е с
Коментари Харесай

Коледни пости 2020, какво трябва да знаем за тях

Коледните пости са последният пост през годината, който е с дълготрайност от 40 дни. По традиция той предшества значимия християнски празник Рождество Христово. Свързва със страданията на Дева Мария в последните 40 дни преди Рождението на Спасителя. 
По нов жанр постът стартира на 15 ноември и завършва на Коледа. Началото на поста е незабавно след почитането на паметта на ап. Филип на 14 ноември и заради тази причина се назовава още Филипов пост.
По остарял жанр коледните пости стартират на 28 ноември и приключват на 6 януари  следващата година. В случая последният ден, в който може да се яде, каквото пожелаете, се пада на 27 ноември. 
Какво може и какво не може да се яде по време на коледните пости?
В съпоставяне с останалите пости, коледният пост не е толкоз недопечен. Разбира се, месото, маслото, млякото, яйцата и млечните произведения са неразрешени и в този случай.
Рибата и виното са неразрешени в понеделник, сряда и петък. Храна без олио (суха храна) е позволено да се приема единствено след вечерня. В останалите дни - вторник, четвъртък, събота и неделя е разрешено да се яде храна с растително масло.
По време на коледния пост менюто се състои от зеленчуци, зърнени храни, бобови растения и гъби.
Хляб и тестени произведения могат да се употребяват, само в случай че в тях не се съдържат яйца и мляко.
Рибата по време на поста е позволена в събота и неделя, и на огромни празници, в случай че се падат във вторник или четвъртък. Ако празниците се падат в сряда или петък, тогава виното и растителното масло са позволени, само че в умерени количества. 
В последните дни от поста даже в събота и неделя, рибата не е разрешена.
Църквата прави изключение само за бременните, дребните деца, заболели хора. На тях е позволено да съблюдават коледни пости без да изключват мляко и млечни артикули. Голяма част от свещениците са на мнение, че физическият аспект на поста не е от толкоз огромно значение, колкото духовният. 
Коледните пости протичат в няколко стадия:
Строг пост - това е интервалът 15-22 ноември  и от 20 до 24 декември; всяка сряда и петък; 23 ноември - 19 декември - разрешени са вино, риба и морски блага, като се изключи дните сряда и петък, когато също се съблюдава непоколебим пост; Край на поста - 25 декември, когато е позволено да се яде блажно (мляко, месо, яйца). Какво да не вършим по време на коледния пост?
По време на този пост не трябва да съгрешаваме с ежедневните грехове. Трябва да се избавим от греховните мисли и пристрастености. Не се сърдете, не клеветете и не осъждайте!
Сватбите, гръмките празненства и използването на алкохолни питиета не са позволени.
Също по този начин е наложително да се въздържате от интимна непосредственост със своя сътрудник.
Значение и цел на коледните пости
Коледният пост е открит, тъй че до деня на Рождество Христово вярващите да се пречистят посредством смирение, молитва и пост, с цел да могат с чисто сърце, душа и тяло да посрещнат с страхопочитание Божия наследник, който се е появил на света.
Гастрономическият съставен елемент на поста е единствено средство за верен нравствен живот, учреден на молитва и обреди за смирение и помилван. Придържайки се към него, човек целеустремено забавя ритъма на своя живот, концентрира се не толкоз върху телесното, колкото върху духовното.
Физическият пост без нравствен пост не носи нищо за спасението на душата, в противен случай - той даже може да нанесе щета.
Ако въздържайки се от храна, съзнанието на човек е пропито от концепцията за личното му предимство поради обстоятелството, че  се подлага на пост, това единствено ще му навреди.
Истинският пост се свързва с молитва, смирение, възпиране от пристрастености и пороци, отвод от зли каузи, опрощаване на обиди, възпиране от фамилиарност, развлечения и занимания, гледане на телевизия.
Постът не е цел, а средство за примирение на плътта, посредством което се очистват греховете от душата. Без молитва и смирение постът се трансформира единствено в диета.
Има пет степени на тежест на недояждане по време на пост:
1) цялостно възпиране от храна; 2) изсъхнало хранене; 3) топла храна без масло; 4) гореща храна с масло (растително); 5) ястие на риба.
В деня на ястие на риба също е позволена гореща храна с растително масло. За да спазвате в избрани дни по-строга степен на пост от избраната, би трябвало авансово да получите благословия от духовник.
Постът се основава на битка с прегрешението посредством възпиране от храна. Той е самоограничение и не би трябвало да се приема като лишаване на тялото. Следователно разпоредбите за съблюдаване на пости би трябвало да се мерят от всеки със личните му сили, със степента на подготовката му за пости.
Постът е аскетичен героизъм, който изисква подготовка и последователно ограничение на тялото от избрани храни. 
Добре е през цялата година в сряда и петък да се въздържате от консумация на неразрешените в поста храни.
Хората, които ненадейно стартират да постят, разстройват здравето си.  При тях по време на пост се демонстрира припряност и нервност - ядосват се на всички и на всичко, постът скоро става нетърпим и те се отхвърлят. 
За да встъпим в коледните пости с вярната настройка, е належащо последователно да сме привикнали с избягването на някои храни. 
Всеки би трябвало самичък да дефинира нужното за себе си количество храна и последователно да го понижи до степен, която няма да докара до отслабване, безсилие на тялото и некадърност да прави ежедневните си действия. 
" Не претоварвайте сърцата си с алчност и пиене! ", гласи главното предписание на постите.
 Преди започването на коледни пости е належащо да се консултирате с изповедник и да споделите с него детайлности за вашето духовно и физическо положение. И едвам откакто получите благословия да започнете поста. 
По отношение на резултата, който коледните пости оказват на тялото във физически аспект, е належащо да се знае, че те работят като пречистваща диета. Както при всеки детокс, при постите също се демонстрират типичните признаци, с които протича пречистването на организма - главоболие, изнемощялост, болки в корема, несъразмерна унесеност. Обикновено тези недоволства изчезват в първите няколко дни. Те не би трябвало да ви тормозят, тъй като са изцяло естествени. След като ограничим потреблението на храни, които водят по нараснало произвеждане на слуз, като месо, мляко, млечни артикули, тялото стартира да се пречиства от токсичните отлагания. 
Меню по време на коледните пости
Изключването на месото от менюто, допуска набиране на първокласен растителен протеин. Добра опция са варивата - фасул, нахут леща, които обезпечават скъпи белтъчини. Киноа, гъби и авокадо също са целесъобразни храни. 
В менюто би трябвало да участват ядки и семена - орехи, бадеми, лешници, сусам, фъстъци, тиквено семе. 
Млякото може да заместите с ядкови питиета - соево, бадемово, оризово мляко. 
Задължителни са свежите плодове и зеленчуци, които доставят тялото с скъпи витамини. Заложете на сезонни плодове и зеленчуци. Препоръчително е да ги консумирате с всяко хранене, с цел да набавите на тялото си нужните потребни субстанции. 
Картофи, спанак, зеле, грах, броколи, карфиол, тиква също са алтернатива за подготвяне на съществени ястия по време на коледните пости. 
От рибите с най-високо наличие на белтъчини са пъстърва, херинга, скумрия, паламуд, лефер, сардина, риба звук. 
Коледните пости съответстват със сезона на киселото зеле. В менюто си може да включите - фасул с кисело зеле, постни сарми, зеле с ориз. 
От тестените произведения може да консумирате баница с праз (приготвя се без яйца), лучник, содена питка, постни сладки. 
От десертите са разрешени локум и халва, само че вафлите и шоколадовите произведения са неразрешени. 
Макаронените произведения също се вписват в коледните пости, само в случай че не съдържат яйца и млечни артикули. 
От растителните мазнини желание се отдава на зехтина, за който е известно, че предизвиква очистителните процеси и има антиоксидантен резултат.
Не забравяйте, че постът е право на персонален избор. Не го правете, в случай че не се чувствате сигурни и считате, че осъществяването му ще е много  мъчно за вас. 
Постът не е фешън наклонност, а съзнателен акт на филтриране в нравствен и физически аспект. 
Ако към момента се колебаете, имате и даже минимално подозрение и не възприемате себе си като задоволително набожен човек, по-добре не се насилвайте и се откажете от концепцията за коледни пости. В подобен случай те ще бъдат тестване за тялото ви и няма да доведат до нищо положително.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР