Коледните базари във Виена са впечатляващи. Германските празнични тържества са

...
Коледните базари във Виена са впечатляващи. Германските празнични тържества са
Коментари Харесай

Лондон – където се ражда коледната магия

Коледните базари във Виена са впечатляващи. Германските празнични тържества са запаметяващи се. Коледният шопинг в Ню Йорк е същинско премеждие. Париж свети повече от всеки път в празничния сезон. Но има едно място, което е основало Коледа – такава, каквато я познаваме, обичаме и чакаме през днешния ден. Лондон.

Чарлз Дикенс е главният провинен за това, като Коледа заема централно място в сюжетите на не една и две от прелестните му произведения. Коледна ария е апотеозът на любовта му към този ярък ден и огромна част от описаните в творбата обичаи остават непроменени и до през днешния ден. Далеч освен материалният израз на празника се образува от Дикенс.

 коледа Божена Панделиева

Той е учредител на чувството на празничния сезон като време на равносметка, на опит за взор към живота ни в профил и усърдие да стартираме новата година по-добри, разбиращи и приемащи.

Къщата на Чарлз Дикенс на Даути стрийт в кокетния квартал Блумсбъри в Лондон е наложително място за посещаване на феновете на писателя. Най-подходящото време през годината е точно в този момент, защото всеки ден в къщата-музей се случват разнообразни събития, отдадени на Коледна ария и обичаните й герои – Скрудж, Боб Крачит, духовете на миналите Коледи, сегашната Коледа и бъдещите Коледи…

 коледа Авторът

Най-интересното от всички се състои на връх Бъдни вечер, когато сюжетът на книгата оживява в другите стаи от къщата на Дикенс и гостите са поканени освен да гледат, само че и да вземат участие в него.

Коледната магия в Лондон излиза надалеч отвън рамките на уютния бивш дом на Дикенс. Тя е на всеки ъгъл, лее се от блещукащите ангели на Риджънт стрийт, искри от безбройните звезди по Оксфорд и блещукащи пауни по Бонд Стрийт.

Коледните витрини на основните магазини в Лондон – Fortnum and Mason, Harrods, Selfridges, John Lewis, Harvey Nichols се възнамеряват цяла година и дизайнът им е угощение за окото.

Лондончани не просто честват Коледа, те я живеят. Празничното неспокойствие стартира от началото на месец ноември, а от средата на декември нататък мъчно ще чуете друга тематика на диалог измежду жителите на града. Коледен обяд, коледна вечеря, коледна работа, коледни дарове, коледна почивка, коледни пуловери, коледни партита… Всичко се върти към светлия празник.

 коледа Авторът

За феновете на първокласните прекарвания, най-престижните хотели в Лондон – The Ritz, Mandarin Oriental, Claridges, The Connaught оферират коледна версия на обичайния британски следобеден чай, който е съпроводен с коледни песни и обичайни десерти.

Рождество Христово несъмнено е мощно комерсиализиран празник. И макар тълпите от милиони хора по основните търговски улици в Лондон, като че ли няма град, в който същинската стойност на Коледа да се е съхранила по-добре.

 коледа Авторът

Подаръците не се купуват поради самите тях, а с цел да се зарадват околните хора. Пуйката не се купува за преяждане, а с цел да сплоти всички членове на фамилията, целогодишно разграничени от ежедневните грижи и проблеми.

Лондон взима от жителите си детския възторг и празнично неспокойствие, с които чакат празника и обилно го подарява на посетителите си, които няма по какъв начин да останат безразлични към вълшебството на този най-специален интервал в годината.

 коледа Авторът

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР