Коледарски песни огласиха Етъра тази сутрин. За четвърта година беше

...
Коледарски песни огласиха Етъра тази сутрин. За четвърта година беше
Коментари Харесай

Гости от цяла България станаха свидетели на нещо уникално

Коледарски песни огласиха Етъра тази заран. За четвърта година беше направена възстановка на обичая Коледуване. Гимназисти от Габрово и Трявна пяха песни и назоваха за здраве и изобилие.

22-ма коледари, разпределени в две дружини, от сутринта обиколиха стопаните на занаятчийските дюкяни.

" Това е бит, който ги вкарва в мъжеството, прави ги мъже, това е симптом за тяхното възмъжаване. Един момък, откакто мине през коледуването, може към този момент да се дами, търси си мома. Така че по различен метод към този момент се държат - гиздят се ", изясни аниматорът от ЕМО " Етър " Анна Александрова.

В ролята на станеник влезе 18-годишният Илиян Филипов.

" Станеникът би трябвало да има една или две години опит зад тила си с коледуването, с цел да знае по какъв начин да води дружината, би трябвало да знае доста наричания, доста песни ", разясни Илиян.

" Аз съм за втора година тук, още веднъж нашият станеник ни събра, както предходната година. Чрез удрянето на нашите геги и колове ние способстваме за по-плодородна и плодовита година, а краваят и гегата символизират мъжкото и женското плодовито начало ", описа коледарят Николай, предава bgonair.bg.

Гости от цяла България станаха очевидци на пресъздаването на вековните обичаи в Етъра. 

Традицията повелява коледуването да приключи с обща софра, на която се канят и женени мъже. Изобилието от останали артикули се продават, а парите се дават на бедните или на църквата, учебното заведение, читалището.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР