Коледа през юли за Европейския парламент, пише Политико. Изправена пред

...
Коледа през юли за Европейския парламент, пише Политико. Изправена пред
Коментари Харесай

Коледа през юли за ЕП - обещанията на Урсула фон дер Лайен

Коледа през юли за Европейския парламент , написа " Политико ".

Изправена пред решаващото гласоподаване в европарламента във вторник, немският боен министър Урсула фон дер Лайен, номинирана от евролидерите за ръководител на Европейската комисия, отговори на настояванията на либералите и социалистите в законодателния орган със сладки обещания.
 Германските социалдемократи изтипосват в Брюксел неуспехите на Фон дер Лайен
Германските социалдемократи изтипосват в Брюксел неуспехите на Фон дер Лайен

" От самото начало тя... надцени себе си "

Сред обещанията е европарламентът да получи право на законодателна самодейност , за което законодателният орган от дълго време упорства. Освен това Лайен е съгласна да се привиква " Конференция за бъдещето на Европа " - конгрес, който ще даде опция на жителите да показват вижданията си.

В писмения си отговор на настояванията след извършените срещи с политическите групи през предходната седмица Фон дер Лайен повтори уговорката си да " усъвършенства " по този начин наречения развой " водещ претендент " (Spitzenkandidat), който действително беше погубен, откакто Европейският съвет взе решение да номинира за ръководител на Европейската комисия военния министър на Германия.
 Меркел призна за проблеми с съдружните сътрудници поради Фон дер Лайен
Меркел призна за проблеми с съдружните сътрудници поради Фон дер Лайен

Затруднява работата на държавното управление

Фон дер Лайен също рискува доста по отношение на настояването на либералите техният претендент за ръководител на Европейската комисия, Маргрете Вестагер, да заема равна позиция с претендента на социалистите, Франс Тимерманс, който сега е заместник-председател на Европейската комисия. Фон дер Лайен съобщи пред социалистите, че Тимерманс ще резервира поста си, което вбеси либералите.

" В управителния екип на Комисията влизат ръководителят и двамата заместник-председатели . Единият от двамата, първият заместник-председател ще заменя ръководителя при отсъствието му ", написа немският министър. Тя не показва кой ще е първият заместител на ръководителя на Европейската комисия.
 Екологичен потенциал взема решение ориста на Фон дер Лайен на 16 юли
Екологичен потенциал взема решение ориста на Фон дер Лайен на 16 юли

Зелените оповестиха, че няма да я поддържат

В писмата си номинацията на консерваторите не дава отговор на терзанията по отношение на изказвания за неприятно ръководство на немското военно министерство по време на мандата й.

Фон дер Лайен написа още, че е имала доста претрупан уикенд , защото е подготвяла подробни политически насоки за мандата на идната Комисия, които обгръщат политиките, по които Европейският съюз ще работи. Тя добавя, че ще даде копие на депутатите във вторник сутринта.

Писмото до социалистите е сходно като това до либералите. Но включва някои точки, които отговорят на съответни претенции на лявоцентристите . Например, Фон дер Лайен отбелязва, че се ангажира Европейски Съюз да стартира договаряния с Албания и Северна Македония за еврочленство, макар че Франция и Холандия са срещу на този стадий. Също дава обещание на социалистите да се опита да постави завършек на дългогодишния политически спор в Общността за миграцията и разпоредбите за даване на леговище.
 Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за ръководител на Европейска комисия
Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за ръководител на Европейска комисия

Ние не чухме съответно предложение за върховенството на закона

Гласуването на номинацията й в Европейския парламент е планувано за 18,00 часа локално време във вторник.

Зелените оповестиха, че няма да я поддържат.

Припомняме, след тежки тридневни договаряния евролидерите взеха изненадващи решения . Те предложиха за началник на Европейска комисия немския боен министър Урсула фон дер Лайен. За ръководител на Европейския съвет е номиниран белгийският министър председател Шарл Мишел, за началник на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за началник на Европейски Съюз за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше определен за нов ръководител на Европейския парламент, откакто Сергей Станишев се отхвърли.

Така е нарушен географският баланс, защото всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР