Коледа наближава, а с нея идва време да помислим за

...
Коледа наближава, а с нея идва време да помислим за
Коментари Харесай

Как изглежда коледната трапеза по света?

Коледа наближава, а с нея идва време да помислим за метода, по който ще наподобява празничната софра. Всички знаем какви са порядките в България, що се отнася до храната, която се употребява на Рождество Христово, само че можем да останем сюрпризирани от някои обичаи по света, на този, другояче, сплотяващ християните празник. В страните, изповядващи католицизма, да вземем за пример, във вечерта преди Коледа е признато на масата да участва пуйка (или риба/ свинско), за разлика от българската софра, на която би трябвало да има единствено постни ястия. А ето и какви блюда слагат на трапезата си другите нации по време на този ярък празник:

1. Някои страни от Централна и Източна Европа (Украйна, Русия, Полша, Литва) Тук е признато масата да бъде постлана с бяла завивка, която символизира пелените на Христос. Върху нея се поставят 12 блюда (заради броя на апостолите), а в средата на масата се пали бяла свещ. Задължително е и наличието на обичайна кръгла питка. В Украйна и Русия е признато за празничната вечер да се подготвя и сладостен зърнен пудинг, наименуван “кутя ”. Освен него се сервират още борш, вареники (тестени хапки, сходни на пелмени), както и коледен компот, наименуван “узвар ”.

2. Сърбия и Македония Тук традициите в приготвянето на празнични ястия са много близки до нашенските. На Бъдни вечер се сервират единствено постни ястия, като се замесва погача, без да се употребява квас. Поръсва се със сол и се яде, дружно с останалите ястия, които най-често са: варен боб; сарми; печена риба; юфка със смлени орехи и мед. Червеното вино е наложително

 

Вижте повече: Peika.bg
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР