Коледа и новогодишните празници са зад гърба ни, а настроението

...
Коледа и новогодишните празници са зад гърба ни, а настроението
Коментари Харесай

7 стъпки да надхитрим следпразничната депресия

Коледа и новогодишните празници са зад тила ни, а настроението се срутва и ни обгръща меланхолия. Познато събитие за множеството от нас.

Защо това се случва и по какъв начин да се оправим с това положение разказва руският психотерапевт Андрей Шевцов.

Всички ние чакаме с неспокойствие новогодишните празници. А, когато те свършат, мъчно се връщаме към нормалния темп на работа. Често изпитваме неспокойствие, безпокойство, отмалялост, без да има някакви забележими аргументи по тази причина.
Това са присъщите прояви на по този начин наречената следпразнична меланхолия. Тя може да продължи от няколко дни до няколко седмици и да има разнообразни лица – да вземем за пример вместо меланхолия да се изяви с нараснала нервна интензивност.

Стресовото положение доближава своя пик през декември-януари, когато денят е къс и се стъмва рано.
Слабата светлина е причина за по-слабото произвеждане на серотонин – хормон, който дава отговор за страстите. Падне ли равнището му, концентрацията страда, а умората и общата изнемощялост се усилват.

По това време на годината организмът има потребност от поддръжка и от възобновяване. Но интервалът съответствува с усилената подготовка на новогодишните празници и напрежението от последните работни дни усилва нервността ни.

В кръвта се отделя мощно хормонът на напрежението, който покачва и тревогата.

Организмът изпитва мощна психоемоционална неустойчивост съпроводена с учестено сърцетуптене, мъчно дишане, самозабравяне и проблеми с равновесието, щедро потене и трептене.

Негативно се отразява и преяждането по новогодишните празници.

Мазно, пържено, полуфабрикати, алкохол ускоряват производството на злобен сок, отделя се и повече солна киселина, вследствие на което и болките в стомаха зачестяват. Нарушенията в храносмилането усилват пропускливостта на червата и натоварването на задстомашната жлеза.

Тези процеси се задълбочават и от алкохолните злоупотреби.

Може ли да помогнем и по какъв начин да преодолеем следпразничния стрес?

1. Направете разтоварващи дни. Най-ефективна е добре познатата плодово-зеленчукова диета.

2. От напитките включете билкови чаеве, изключително шипков. Той има мощни антиоксидантни свойства.

3. Ако решите да пиете мултивитамини, гледайте те да включват значимите А, С, Е, както и микроелементите цинк, магнезий и селен.

Останалите стъпки вижте ТУК
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР