Коледа и Нова година се оказват много благодатен период за

...
Коледа и Нова година се оказват много благодатен период за
Коментари Харесай

Внимавайте! Хакерита са най-силни по време на празници

Коледа и Нова година се оказват доста плодороден интервал за хакерски офанзиви най-много против онлайн магазини. Има заплаха и за персоналните данни на потребителите, в случай че пазарят от интернет платформи със слаба киберзащита. Кога ще разчитаме на повече сигурност?
По Коледа и Нова година хората пазарят най-вече и все по-често онлайн. Тогава уязвими стават освен потребителите, само че и самите интернет магазини. Дори да е незабележим цялостен един виртулен свят съществува редом с нашия. Скрито общество от хакери и хора, които се употребяват от техните услуги.
„ Най-много зачестяват хакерските офанзиви против онлайн магазини. Това се случва от една страна, когато хакерите желаят да трансформират цената на дадена стока в онлайн магазин, да трансформират самата стока. По този метод те могат да си купят стоката на нереална цена, която да сложи компликации пред онлайн магазина”, изяснява пред Българска национална телевизия Красимир Коцев, специалист по киберсигурност.

От друга страна следим обстоятелството, когато онлайн магазини наемат хакери, с цел да съборят конкуренцията. По този метод те съумяват да прихванат всички поръчки на хората по Коледа и да са единственото настоящо лице.
За тези празници киберзащитата няма по какъв начин да бъде затегната. Но от средата на идната година се чака да влезе в действие европейски правилник, прочут със съкращението си GDPR. Той цели да усили сигурността на персоналните данни. Фирмите, в това число и обществените мрежи, ще бъдат подложени на нови, по-стриктни юридически и механически условия. Глобите при нарушаването им ще стигат до 4% от годишния оборот на компанията. При консорциумите-гиганти цифрата може даже да надмине десетки милиони.
„ В момента, в случай че ние желаеме да изтрием информацията си, било то от Фейсбук от Гугъл, от която и да е огромна компания, в действителност ние трием индексирането към тази информация, т.е. методът тя да бъде открита. Но самата информация остава. С въвеждането на регламента всеки един консуматор на дадена компания, платформа, ще може да съобщи желанието си неговите персонални данни да бъдат изтрити от системата и от всички архиви на системата”, разяснява Красимир Коцев.
А до тогава просто би трябвало да имаме едно на разум за паралелния незабележим кибер свят. Той също като забележимия има своите правила и експерти, които знаят по какъв начин да ги нарушават.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР